Als gevolg van het referendum over de Brexit in 2016 trok het Verenigd Koninkrijk zich uit de Europese Unie terug op 31 januari 2020.
Diverse diensten bereiden zich al geruime tijd voor op alle mogelijke veranderingen: politionele diensten, het Vlaams Verkeerscentrum, douane en accijnzen FOD Binnen- en Buitenlandse Zaken, transportinstanties…
Wie op zoek is naar algemene informatie over de Brexit, kan die terugvinden via de website van de kanselarij van de eerste minister: www.belgium.be/nl/brexit.
De lokale bevolking kan mogelijk hinder ondervinden voor woon-werkverkeer maar ook in haar vrije tijd verplaatsingen (kustbezoek). Hou hiervoor zeker de informatie van het Vlaamse Verkeerscentrum in het oog:
Verschillende diensten die vooral betrokken zijn in de afhandeling van het vrachtvervoer, hebben momenteel reeds een call centrum actief:
De gouverneur richt zich vooral op maatregelen om de overlast als gevolg van de Brexit in zijn provincie te beperken. Hij heeft een coördinerende rol in het maken van afspraken met alle betrokken instanties. De weerslag van deze afspraken is te vinden in het provinciaal Bijzonder Nood- en Interventieplan Brexit. Hierin zijn ook de risicogebieden in de provincie West-Vlaanderen afgebakend, evenals de mogelijke risico’s die kunnen voortvloeien uit de Brexit.
Dit zijn de drie risicogebieden die in West-Vlaanderen zijn afgebakend:
De grootste hinder die mogelijk kan voorkomen in onze provincie zal veroorzaakt worden door het vrachtverkeer dat nog zich nog niet aanpaste aan de nieuwe realiteit, ondanks de vele informatiecampagnes via de havenbesturen, de belangenorganisaties voor vrachtverkeer, Douane en Accijnzen, het Federaal Agentschap voor de VoedselVeiligheid (FAVV)…
De gouverneur bekeek samen met de haven van Zeebrugge en de Franse autoriteiten allereerst de mogelijkheid om intern op havenparkings maar ook op randparkings mogelijke parkeerplaatsen - om vrachtwagens die niet in orde zijn met de formaliteiten - te stockeren. Als deze parkings vol geraken, tekende de gouverneur samen met de betrokken politiediensten (de politiezones Brugge, Westkust en Grensleie maar ook met de federale politie die bevoegd is voor de autosnelwegen) oplossingen uit. Die bestaan uit:
Samen met logistieke partners als de Civiele bescherming maar ook het Agentschap Wegen en Verkeer, bekeek de gouverneur ook de nodige inrichting van deze stockagezones met aandacht voor het welzijn van de vrachtwagenchauffeurs, de hygiënische maatregelen (coronaproof, sanitaire voorzieningen) en de veiligheid (extra verlichting, inzet botsabsorbeerders…).
De buurtbewoners, kustbezoekers, … houden binnenkort dus best de verkeersinfo in de gaten voor ze zich op weg gaan, in de risicoregio’s voor de Brexit (Brugge – Zeebrugge en A18 naar Frankrijk).