Zwin Natuur Park verwelkomt 30.000ste bezoeker van de tentoonstelling ‘De geheimen van het Zwin in LEGO-blokjes'

Zwin Natuur Park verwelkomt 30.000ste bezoeker voor LEGO-expo

Het Zwin Natuur Park verwelkomde op woensdag 13 september de 30.000ste bezoeker aan de tentoonstelling 'De geheimen van het Zwin ... in LEGO-blokjes'. Inneke Maes en Tom Otte uit Antwerpen konden het Zwin Natuur Park gratis bezoeken en kregen een geschenkpakket overhandigd. 

Het Zwin Natuur Park heeft tegelijk ook een succesvolle zomervakantie achter de rug, met ongeveer 32.000 bezoekers tijdens juli en augustus.

Succesvolle tijdelijke tentoonstelling
Nog tot en met 12 november kan je in het Zwin Natuur Park de tentoonstelling ‘De Geheimen van het Zwin … in LEGO-blokjes ’ bezoeken. Dirk Denoyelle en zijn ploeg Amazings bouwden speciaal voor deze expo meer dan 30 planten en dieren die typisch zijn voor het Zwin in LEGO-blokjes. Centraal in de tentoonstelling staan de unieke Zwinbiotopen en hun typische bewoners. De aandacht gaat hierbij vooral naar de geheimen achter de unieke fauna en flora in het Zwin.

Meer buitenlandse bezoekers en grote tevredenheid 
“Het Zwin Natuur Park kan terugblikken op een succesvolle zomer” zegt directeur Ina De Wasch. “In de maanden juli en augustus brachten in het totaal bijna 32.000 mensen een bezoek aan het natuurpark, gemiddeld zo’n 520 per dag. Het gaat dan zowel om individuele bezoekers als families met kinderen, toeristen…. Ongeveer 63% zijn gezinsbezoeken."

Bovendien slaagt het Zwin Natuur Park er in om bezoekers van verder af aan te trekken. Het aantal buitenlandse bezoekers is de laatste jaren gestegen: van 12% in 2019 tot dit jaar reeds meer dan 25%. De meeste buitenlandse bezoekers komen uit Nederland (9,74%), Duitsland (9,11%), Frankrijk (2,84%) en Luxemburg (1,76%). Afgelopen zomer waren er ook bezoekers uit China, Kenia en Mexico. 

“Vooral de prachtige, inspirerende natuur, de ooievaars en de vele andere vogels die je kan zien in het Zwin Natuur Park, de vriendelijke gidsen, het blotevoetenpad, de educatieve spelelementen, de zoektochten en de faciliteiten voor mensen met een beperking, vallen in de smaak van de bezoekers”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. Daarnaast is zowel de permanente tentoonstelling alsook de tijdelijke tentoonstelling een troef om terug naar het natuurpark te komen. 

Tijdelijke tentoonstellingen 2023-2024
Vanaf 30 november 2023 tot 26 mei 2024 is de expo ‘Zwinstreek: wij werken aan topnatuur’ over het belang van natuurherstelprojecten en regulier natuurbeheer te zien. De kracht van samenwerken, om natuur in topconditie te brengen en behouden, wordt extra belicht, alsook invasieve woekerplanten en hun effect op biodiversiteit. Deze tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en het LIFE DUNIAS-project.

In de zomer van 2024 is de prestigieuze en wereldvermaarde tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year, een bruikleen van het Natural History Museum in London, te gast in het Zwin Natuur Park met de 100 mooiste natuurfoto’s van de wereld.

Lezing ‘Denoyelles voor het klimaat’
Op vrijdag 22 september om 19 uur, is er in het Zwin Natuur Park “Denoyelles voor het klimaat’. Dirk Denoyelle geeft er samen met zijn dochter Yanaika een lezing over de klimaatproblematiek, vanuit een positief perspectief. Yanaika is mede-auteur van het boek ‘De Klimaatschok’. Dirk maakte eerder al ‘Science en Stones’, een expo in LEGO-blokjes, samen met Technopolis. Na de lezing is er een bezoek aan de LEGO-tentoonstelling voorzien.