Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) zet vleermuizen en nachtdieren in de kijker

vleermuizenzwin

Op vrijdag 21 augustus, zaterdag 22 augustus, vrijdag 28 augustus en zaterdag 5 september zijn er ‘Vleermuizenavonden’. Nieuw dit jaar is het Nachtfladdercafé dat op zaterdag 29 augustus op het programma staat.

Vleemuizenavonden

Tijdens de ‘Vleermuizenavonden’, die telkens beginnen om 20 uur, geeft Zwingids en vleermuizenkenner Jan Talloen een presentatie over deze nachtdieren. Daarna neemt hij de bezoekers bij zonsondergang mee in het Zwin Natuur Park. Zij gaan met een batdetector op zoek naar vleermuizen.

Een batdetector zet de ultrasone geluiden van de vleermuizen om in geluiden die hoorbaar zijn voor de mens. Op die manier kan het toestel de vleermuizen helpen lokaliseren. Elke vleermuissoort heeft bovendien een typisch ultrasoon geluid. Zo kunnen dus ook de verschillende soorten herkend worden.

Vleermuizen gebruiken echolocatie om te navigeren en om voedsel te vinden in het donker. Bij die techniek stoten ze ultrasone geluiden uit. Wanneer die tonen botsen tegen een prooi of een obstakel vangen de vleermuizen de teruggekaatste echo op. Zo weten ze exact waar hun prooi zich bevindt of hoe ze zichzelf moeten bijsturen.

Nachtfladdercafé

Het Nachtfladdercafé is een nieuwe activiteit die eenmalig plaatsvindt op zaterdag 29 augustus om 20 uur. Bij zonsondergang zoeken bezoekers naar boeiende dieren die vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn, zoals nachtvlinders en vleermuizen. De nachtvlinders worden bekeken tegen een wit doek zodat ze goed zichtbaar zijn. En met een batdetector wordt gezocht naar vleermuizen. Dit gebeurt onder begeleiding van specialisten.
Bezoekers krijgen ook de kans om met de telescopen te turen naar de sterrenhemel en krijgen uitleg van een medewerker van Cozmix, het bezoekerscentrum van de Brugse volksterrenwacht Beisbroek. Jonge bezoekertjes kunnen luisteren naar een leuk verhaal over kleine vleermuizen.

www.zwin.be