Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) organiseert extra activiteiten in mei

Aankomst ooievaar 2021

Zwingidsen geven op verschillende plaatsen in het park, in de kijkhut, de labohut en aan de Zwinvlakte, extra info aan de bezoekers over de fauna en flora van het natuurgebied. Zo komen bezoekers heel wat te weten over de bijzondere Zwinnatuur, die momenteel volop ontluikt. Aan de ooievaarstoren geven gidsen meer uitleg over de jonge ooievaars.

De wandellussen in de vlakte en het blotevoetenpad zijn de hele dag toegankelijk. 

Extra aanbod voor kinderen
Voor kinderen tot en met 12 jaar is er de zoektocht ‘Op tocht met het Zwinvogelvriendenboekje’. Bij aankomst krijgen kinderen een vriendenboekje, ingevuld door hun nieuwe vriendjes, de Zwinvogels. Op hun tocht door het park vinden ze foto’s van de vogelouders. Kunnen ze de juiste ouders bij de juiste kuikens kleven, dan staat hen een leuke verrassing te wachten.

In de boshut vertelt een Zwingids een boeiend verhaal over ‘De grote Beerrups’.

De kinderen gaan in het kijkcentrum ook zelf creatief aan de slag. Ze leren er plantpotjes maken met krantenpapier en zaaien meteen ook een plantje.

Vroege opening en 'Vroeg-uit-de-veren’-wandeling 
Om iedereen de gelegenheid te bieden eens in de vroege uurtjes volop  van de Zwinnatuur te genieten, opent het Zwin Natuur Park op zaterdag 6 en zondag 7 mei uitzonderlijk al vanaf 9 uur de deuren voor het publiek.

Daarnaast kunnen geïnteresseerden op zaterdag 6 en zondag 7 mei deelnemen aan een ‘Vroeg-uit-de-veren’-wandeling, om 5 en 6 uur met een Nederlandstalige gids. Om 6 uur start er ook een ‘Vroeg-uit-de-veren’-wandeling met een Franstalige gids.

Tijdens de Vroeg-uit-de-veren-wandeling neemt een gids de wandelaars mee door de Zwinvlakte, -duinen en -polders en besteedt hierbij extra aandacht aan de vogelgeluiden die in de vroege ochtend te horen zijn. Dit is het beste moment van de dag om vogelzang waar te nemen, zoals die van de nachtegaal. Het Zwin is daarnaast ook een uitstekende plek om nog heel wat andere soorten te beluisteren, zoals de grasmus, sprinkhaanzanger, fitis en koekoek.

De wandeling duurt zo’n 2,5 uur en kan gecombineerd worden met een ontbijt in de Zwinbistro ‘The Shelter’, om 7.30 uur en om 8.30 uur. Ook niet-deelnemers aan de wandeling zijn vanaf 7.30 uur welkom voor een ontbijt in de Zwinbistro. 

Voor de Vroeg-uit-de-veren wandeling met of zonder ontbijt is vooraf inschrijven noodzakelijk, dit kan via de website www.zwin.be. Reserveren voor een gewoon bezoek is niet nodig.

Nieuwe educatieve belevingstunnel
Het Zwin Natuur Park heeft sinds kort ook een nieuwe educatieve belevingstunnel op het domein. De tunnel loopt in een U-vorm die ervoor zorgt dat de kinderen ondergronds van de ene naar de andere uitgang kunnen lopen. Tegelijk is er op de duin een bijkomend uitkijkpunt aangelegd dat bereikbaar is via een nieuw schelpenpad, dat vertrekt onderaan de duin nabij de tunnel.

Via een telescoop kunnen bezoekers van dichtbij kijken naar allerlei watervogels, waaronder wilde eenden, grauwe ganzen, kuifeenden, kleine zilverreigers en ooievaars, die foerageren aan de rand van de zoetwaterplassen. Zowel de tunnels en ondergrondse ruimte als de kijkwand, laten toe om nog meer en beter te genieten van de bijzondere landschapswaarden van het park.