Zwin Natuur Park breidt programma Internationale vogeltrekdagen uit met trekvogelsymposium

Image
Scholeksters vliegen door de lucht in groep

Nieuw dit jaar is dat er voor het eerst een symposium zal plaatsvinden met nationale en internationale gastsprekers.

Trekvogelsymposium


Op zaterdag 11 mei is er om 14.00 u. een trekvogelsymposium in de panoramazaal van het bezoekerscentrum waarbij drie experts Wouter Vansteelant (B), Harry Horn (NL) en Sacha Dench (GB) elk hun verhaal brengen over de trekvogels.

Wouter Vansteelant brengt een uiteenzetting over de manier waarop jonge trekvogels migreren als hun ouders hen niet de weg wijzen. Harry Horn vertelt over de trek van de lepelaars tussen Europa en Afrika. Sascha Dench vloog met een paraglider gedurende meer dan twee maanden mee met kleine zwanen in het kader van het project ‘Flight of the Swans’. Haar relaas geeft een inkijk op vogels en mensen langsheen de Oost-Atlantische trekroute.

Vooraf inschrijven voor deelname aan het symposium is noodzakelijk via www.zwin.be
Deelname is inbegrepen in de prijs van het toegangsticket tot het Zwin natuur Park.

Activiteiten in het park

Naast het symposium vinden er nog tal van activiteiten plaats om bezoekers letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk bij de vogels te brengen.
Zwingidsen staan het hele weekend klaar aan de kijkhut, telkens van 10u30 tot 17u30 om uitleg te geven over de vogeltrek: welke vogels kan je zien, waar komen ze vandaan, waar vliegen ze heen en hoe doen ze dit?
Op de panoramatoren worden er zowel zaterdag als zondag, vanaf 10.00 u., vogels geteld. In de boshut kunnen kinderen, doorlopend van 13u45 tot 17.00 u. luisteren naar een verhaal over de vogeltrek.


Permanente tentoonstelling

In het bezoekerscentrum is er een permanente tentoonstelling waar bezoekers meer te weten komen over vogels en de vogeltrek.

Alle activiteiten in het kader van de Internationale Vogeltrekdagen zijn inbegrepen in een standaard toegangsticket tot het Zwin Natuur Park.

Het Zwin Natuur Park een belangrijke tussenstop voor vogels

In het najaar trekken miljoenen vogels naar het Zuiden om te overwinteren. In het voorjaar komen ze terug van hun overwinteringsgebied. Tijdens de trek volgen heel wat soorten de kustlijn. Ze gebruiken riviermondingen en andere natuurgebieden om even uit te rusten of om naar voedsel te zoeken. Een groot aantal trekvogels maakt zo een tussenstop in het Zwin Natuur Park. Sommige soorten, zoals de visdief, de dwergstern, de zwartkopmeeuw, de ooievaar en de koekoek landen bovendien in het Zwin om er te broeden.