Zevende jaargang ‘De Testkaravaan komt er aan!’ breidt uit en vernieuwt

Image

Om nog beter tegemoet te komen aan de vragen van bedrijven en gemeenten verruimt de Provincie West-Vlaanderen de vloot van duurzame vervoersmiddelen met een nieuw type fiets: de Onderwaterfiets.
De Provincie trekt ook de doelgroep verder open naar KMO’s (kleine en middelgrote ondernemingen). Dat maakt ze bekend in het kader van de Week van de Mobiliteit die dit jaar plaats vindt van 16 tot 22 september.

‘De Testkaravaan komt er aan!’ werd gelanceerd in 2014: eerst bij bedrijven, later ook bij gemeenten. De Provincie stelt gratis een vloot van inmiddels 86 duurzame vervoermiddelen ter beschikking. Werknemers van bedrijven en inwoners van gemeenten kunnen zo gedurende twee weken testen en uitzoeken of ze werkelijk altijd de wagen nodig hebben voor hun verplaatsingen. Het uitgangspunt is dus het ‘test het uit’-principe.

Onderwaterfiets

Omdat de Provincie blijft inzetten op vernieuwing, op ‘vervoermiddelen van de toekomst’, krijgt de vloot een uitbreiding met een nieuw type fiets: de Onderwaterfiets. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft deze niets met water te maken, maar kreeg hij die naam van de bedenker mee. De Nederlander Ronald Onderwater werkte het concept uit. De Onderwaterfiets is een kindertandem, een kruising van een bakfiets en een tandem. Vooraan kan een kind, of soms zelfs twee, zitten en meetrappen. Op die manier krijgt het kind een beter overzicht op de weg en leert hij/zij op een veilige manier door het drukke verkeer fietsen. De persoon achteraan heeft de controle over het stuur.

De Provincie zet vanaf 2020 de Onderwaterfiets XL in. Op dit groot model kunnen twee kinderen voor de ouder meetrappen. Achteraan is er nog ruimte voor een kinderzitje waardoor er dus drie kinderen tegelijk kunnen vervoerd worden.

KMO’s

Tot op heden kwamen KMO’s maar sporadisch aan de beurt. Voortaan kunnen bedrijven van 50 werknemers of minder ook deelnemen aan de Testkaravaan. In dat geval zal de betrokken gemeente de coördinatie op zich nemen. De huidige Testkaravaan voor werknemers van grotere bedrijven en voor inwoners trekt wel verder onder coördinatie van de Provincie West-Vlaanderen.

Resultaten

Van 2014 tot en met 2018 deed de campagne 101 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2018 legden 6.771 deelnemers 1.697.844 duurzame kilometers af en bespaarden ze 223 ton CO2. 671 inwoners van 15 gemeenten hebben van 2017 tot en met 2019 ook de fietsen kunnen testen.
Dit jaar al werden 170.900 duurzame kilometers afgemaald, door 1.006 deelnemers gespreid over 18 deelnemende bedrijven. Zij spaarden daarmee 22,56 ton CO2 uit, en het jaar is nog niet om.
Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40 procent van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 procent doet dit vooral met de elektrische fiets. Wat opvalt is dat fietslease vaak zijn intrede vindt na de passage van de Testkaravaan. Onder meer het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw uit Brugge, Milcobel uit Langemark-Poelkapelle, het AZ Zeno uit Knokke-Heist en MCBride uit Ieper voerden allen een systeem van fietslease met brutoloonruil voor hun medewerkers.

Testkaravaan in 2020

Dit jaar alleen hield de Testkaravaan dus halt in 18 bedrijven. Ook 7 gemeenten namen deel aan de campagne en de karavaan stak zelfs eens de grens over, naar het Franse Steenwerck, in het kader van het Europese Interreg V-project Transmobil.
Er wordt op dit moment hard gewerkt om een definitief programma op te maken voor 2020 maar zeker is al dat minstens 22 werkgevers aan bod zullen komen. Ook de kalender voor 2021 staat al goed gevuld.

Week van de Mobiliteit

De nieuwigheden zijn niet toevallig voorgesteld in de Week van de Mobiliteit, die plaats vindt van 16 tot 22 september. Het Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert de Week van de Mobiliteit als campagne voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik al sinds 1996. In die week voeren besturen en organisaties actie voor meer duurzame mobiliteit. Naast de Testkaravaan neemt de Provincie nog meer maatregelen om hun volledige vloot duurzamer te maken. Zo werden twee nieuwe hybridewagens aangekocht waardoor opnieuw twee dieselwagens vanaf oktober uit het poolpark verdwijnen. De jongste jaren kwamen er heel wat elektrische, hybride en CNG-wagens bij in de provinciale vloot.

[www.testkaravaan.be]