Winterbeleving in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Vogels van het Zwin

Tijdens de koudste en donkerste dagen heeft het Zwin Natuur Park heel wat te bieden. Elke openingsdag tijdens de kerstvakantie, behalve op 24 en 31 december, is er om 14 uur een winterwandeling met focus op de wintervogels in het Zwin.
Heel wat vogels brengen de winter door in het Zwin. Voor veel soorten watervogels is het Zwin een heel belangrijk gebied. Honderden ganzen, eenden en steltlopers komen uit het Hoge Noorden naar hier afgezakt. De gebieden waar ze in de zomer broeden en waar ze veel voedsel kunnen vinden, zijn ’s winters guur en voedselarm. Met de Zwinuitbreiding genieten die watervogels van ruim 100 hectare extra waar ze voedsel en rust kunnen vinden. In een sfeervol kader loodst een Zwingids bezoekers langs de mooiste plekjes van het natuurgebied. De wandeling wordt afgesloten met een warme chocolademelk of een glühwein in Zwinbistro ‘The Shelter’. Voor de wandeling is
online reserveren nodig, dat kan via de website.

Gezinswandelingen en knutselactiviteit voor kinderen
Specifiek voor gezinnen met kinderen tussen 5 en 12 jaar worden er extra gezinswandelingen ingepland van maandag t.e.m. donderdag met een Nederlandstalige gids; op donderdag is er ook een Franstalige gids. De gezinswandelingen starten telkens om 10.30 uur. De Zwingids geeft info op maat van de jongste bezoekers en zorgt voor een speelse toets met leerrijke opdrachtjes. De volgorde waarin de opdrachten worden uitgevoerd, bepaalt de groep zelf met een dobbelsteen. Na de gezinswandeling krijgen de deelnemers soep aangeboden. Voor de wandeling is online reserveren nodig, dat kan via de website.

Daarnaast organiseert het Zwin Natuur Park een knutselactiviteit voor kinderen waarbij ze een egel uit een dennenappelen maken en is er een boeiend kinderverhaal.

Extra buitenaanbod in het huttenparcours
Elke dag staan Zwingidsen klaar in het park om wandelaars informatie te geven, onder andere over het voederen van vogels in de winter. In de voederhut kunnen verschillende zangvogeltjes van dichtbij bekeken worden en in de kijkhut zetten de gidsen met telescopen de meest bijzondere vogels in het natuurgebied of op de broedeilanden in de kijker. Heel wat vogels komen in het Zwingebied overwinteren zoals kolganzen, smienten, wulpen, bonte strandlopers en velduilen.
Aan de labohut laat de Zwingids de bezoekers meekijken naar uitvergrote zaden, veren, kleine dierenskeletten en andere vondsten .

 

Praktisch – Winterbeleving in het Zwin

Winterwandelingen met glühwein
Data: vanaf maandag 26 december tot en met zondag 8 januari (behalve op 31 december en 1 januari), telkens om 14 uur.
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: 15 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen t.e.m. 17 jaar.  Gratis voor abonnees (inbegrepen: hele dag toegang tot het park, wandeling onder leiding van een gids, warme drank in Zwinbistro The Shelter)

Voor de wandeling is online reserveren nodig, dat kan via de website.

Gezinswandelingen
Data: van maandag 26 december t.e.m. donderdag 29 december en van maandag 2 januari t.e.m. donderdag 5 januari, om 10.30 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist

Prijs: 15 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen t.e.m. 17 jaar en voor abonnees (inbegrepen: hele dag toegang tot het park, wandeling onder leiding van een gids, soepje in Zwinbistro The Shelter)
Voor de wandeling is online reserveren nodig, dat kan via de website.

 

[www.zwin.be]