Winterbeleving in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Provinciedomein Het Zwin

In het bezoekerscentrum kan iedereen vanaf zaterdag 18 december natuurfoto’s van fotograaf Wouter Pattyn bewonderen, met als thema ‘Natuur van uit de hemel, de  mooiste natuurgebieden van Vlaanderen.’

Extra buitenaanbod in het huttenparcours
Elke dag staan Zwingidsen klaar in het park om wandelaars informatie te geven, onder andere over het voederen van vogels in de winter. Op verschillende uitkijkpunten zetten ze met telescopen de meest bijzondere vogels in het natuurgebied of op de broedeilanden in de kijker. Heel wat vogels komen in het Zwingebied overwinteren zoals kolganzen, smienten, wulpen, bonte strandlopers en velduilen.
Aan de labohut laat de Zwingids de bezoekers meekijken naar uitvergrootte zaden, veren, kleine dierenskeletten enz.

Gezinswandelingen en spel voor kinderen
Specifiek voor gezinnen met kinderen worden er extra gezinswandelingen ingepland van maandag t.e.m. donderdag, telkens om 10u30. De Zwingids geeft info op maat van de jongste bezoekers en zorgt voor een speelse toets. Thema van de wandeling is ‘van A tot Zwin’. Kinderen gaan op zoek naar waarnemingen aan de hand van de letters van het alfabet.
Na de gezinswandeling krijgen de deelnemers een soepje aangeboden in Zwinbistro ‘The Shelter’. Voor de wandeling is
online reserveren nodig, dat kan via de website.

Daarnaast organiseert het Zwin Natuur Park een boeiend spel voor kinderen waarbij ze dieren met het juiste spoor moeten matchen en is er een leuk kinderverhaal.

Winterwandelingen
Tijdens de koudste en donkerste dagen heeft het Zwin Natuur Park heel wat moois te bieden. Elke openingsdag tijdens de kerstvakantie, behalve op 31 december en 1 januari, is er om 14 uur een winterwandeling met focus op de wintervogels in het Zwin.


Heel wat vogels brengen de winter door in het Zwin. Voor veel soorten watervogels is het Zwin een heel belangrijk gebied. Honderden ganzen, eenden en steltlopers komen uit het Hoge Noorden naar hier afgezakt. De gebieden waar ze in de zomer broeden en waar ze veel voedsel kunnen vinden, zijn ’s winters guur en voedselarm. Met de Zwinuitbreiding genieten die watervogels sinds begin 2019 van ruim 100 hectare extra waar ze voedsel en rust kunnen vinden. In een sfeervol kader loodst een Zwingids je langs de mooiste plekjes van het natuurgebied. De wandeling wordt afgesloten met een warme chocolademelk of een glühwein in Zwinbistro ‘The Shelter’. Voor de wandeling is online reserveren nodig, dat kan via de website.

Natuurfoto’s Wouter Pattyn
In het bezoekerscentrum kan iedereen vanaf zaterdag 18 december natuurfoto’s van fotograaf Wouter Pattyn bewonderen, met als thema ‘Natuur van uit de hemel, de  mooiste natuurgebieden van Vlaanderen.’
Wouter Pattyn is een gepassioneerd natuur- en landschapsfotograaf. Al jaren doorkruist hij Europa op zoek naar fascinerende natuurplekjes en landschappen. De selectie toont een aantal prachtige luchtbeelden van het Zwin, uit het gelijknamige boek dat een verrassende kijk brengt op onze Vlaamse natuur.

 

Praktisch – Winterbeleving in het Zwin

Gezinswandelingen
Data: van maandag 27 december t.e.m. donderdag 30 december en van maandag 3 januari t.e.m. donderdag 6 januari, om 10.30 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist

Prijs: 13 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen t.e.m. 17 jaar en voor abonnees (inbegrepen: hele dag toegang tot het park, wandeling onder leiding van een gids, soepje in Zwinbistro The Shelter)
Voor de wandeling is online reserveren nodig, dat kan via de website.

Winterwandelingen met glühwein
Data: vanaf zondag 26 december tot en met zondag 9 januari (behalve op 31 december en 1 januari), telkens om 14 uur.
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: 13 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen t.e.m. 17 jaar.  Gratis voor abonnees (inbegrepen: hele dag toegang tot het park, wandeling onder leiding van een gids, warme drank in Zwinbistro The Shelter)

Voor de wandeling is online reserveren nodig, dat kan via de website.

Natuurfoto’s Wouter Pattyn
Data: vanaf zaterdag 18 december t.e.m. zondag 30 januari, te bezoeken iedere openingsdag van het Zwin Natuur Park, van 10 tot 17 uur.
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: inbegrepen in de toegangsprijs tot het park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro (12 euro aan de kassa)

Bij elke activiteit wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen.

[ www.zwin.be ]