Wielermuseum en Jan Trachet winnen West-Vlaamse Erfgoedprijs

Wielermuseum en Jan Trachet winnen West-Vlaamse Erfgoedprijs

​De premiewinnaars in de categorie ‘publiekswerking’ zijn het Yper Museum voor het project ‘Van Stadhuis naar Huis van de Stad’ en de Koninklijke Geschied-en Oudheidkundige Kring van Kortrijk voor de ontsluiting van de zwikken in de Gravenkapel.

In de categorie ‘onderzoek’ wint Bruno Forment een premie voor zijn onderzoek naar de historische theaterdecors in de Kortrijkse Schouwburg.

De laureaten winnen 5.000 euro en de premiewinnaars strijken elk 2.500 euro op.

West-Vlaamse Erfgoedprijs
Op zaterdag 25 november werd voor de vierde keer de tweejaarlijkse West-Vlaamse Erfgoedprijs uitgereikt. Bij deze editie gaat het om een dubbele prijs, in twee categorieën, namelijk publiekswerking en onderzoek.

Een onafhankelijke jury koos de winnende projecten uit een lijst van 23 genomineerde initiatieven.

Eerder kon het ruime publiek projecten via de website doorsturen. Meer dan 400 personen nomineerden in totaal zo’n 120 verschillende projecten of initiatieven. De initiatieven zijn van allerlei aard: een website, een museum, een activiteit, een route, een opengesteld monument of gedegen historisch onderzoek.

Eerdere edities van de West-Vlaamse Erfgoedprijs
In 2011 ging de Prijs naar de openbare vervoersmaatschappij De Lijn voor hun project ‘125 jaar Kusttram’, een project over het boeiende verleden van de tram langsheen de Kust.

In 2013 werd de Prijs uitgereikt in twee categorieën. In de categorie ‘publiekswerking’ ging de Prijs naar de Erfgoedcel Brugge voor haar project ‘Snapshot’. In de categorie ‘onderzoek’ was de prijs bestemd voor Birger Stichelbaut voor zijn project over Belgische militaire luchtfotografie tijdens WOI.

De derde Erfgoedprijs in 2015 ging naar ‘Texture, Museum over Leie en Vlas’ in Kortrijk.

Roerend en onroerend erfgoed
Erfgoed is een vlag die vele ladingen dekt, onder erfgoed wordt zowel het onroerend erfgoed (monumenten, landschappen, archeologische sites), het roerend erfgoed (tentoonstellingen, schilderijen, boeken, beelden, foto’s, films, documenten, …), als het immaterieel erfgoed (geschiedenis, feesten, dialecten, stoeten en processies, volksspelen, …) begrepen.

[west-vlaanderen.be/erfgoedprijs]

Meer info

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
provincie [at] west-vlaanderen.be of 0800 20 021