West-Vlaanderen zamelt recordaantal kurken in

Image

Dit aantal ligt ruim boven het vooropgestelde doel om in de periode van 1 jaar tijd één miljoen kurken in te zamelen, zowel echte als plastic kurken.
Bovendien doet geen enkele Vlaamse provincie het beter binnen dezelfde tijdspanne.

De Provincie West-Vlaanderen, Beweging.net West-Vlaanderen, de West-Vlaamse afvalintercommunales en de West-Vlaamse Milieufederatie zetten op maandag 16 december dan ook graag de peters en de meters van de campagne ‘Mag ik deze kurk van jou?’ in de bloemen.

‘Mag ik deze kurk van jou?’

Eind 2018 lanceerden de Provincie West-Vlaanderen, Beweging.net West-Vlaanderen, de West-Vlaamse afvalintercommunales en de West-Vlaamse Milieufederatie de actie ‘Mag ik deze kurk van jou?’ in West-Vlaanderen.

350 inzamelboxen in West-Vlaanderen, op naar 450
Er werden daarvoor 350 inzamelboxen geplaatst in ontmoetingscentra, scholen, bibliotheken en andere openbare plaatsen verspreid over de provincie. De inzamelboxen zijn vervaardigd uit gerecycleerd hout en worden geproduceerd door het maatwerkbedrijf Mariasteen.
Volgend jaar komen er nog 100 kurkinzamelingsboxen bij.

Rol peters en meters

Meer dan 200 peters en meters ondersteunden de actie door de verzamelde kurken naar hun containerpark te brengen. Van daaruit vertrekken de kurken naar het maatwerkbedrijf in Scherpenheuvel-Zichem, waar ze verwerkt worden tot isolatiemateriaal voor huizen. Daar worden de kurken vermalen tot granulaat, een belangrijke grondstof voor isolatiemateriaal voor huizen. Kurk als isolatiemateriaal is duurzaam en vermindert het energieverbruik.

Deze duurzame actie moet bijdragen aan de klimaatdoelstellingen die de Provincie vooropstelt. Jaarlijks gaan in West-Vlaanderen zo’n 19 miljoen kurken de vuilbak in. Op termijn zou het zo mogelijk worden om kurken volledig uit de afvalzakken te doen verdwijnen.