West-Vlaanderen Werkt lanceert dossier Wekelijkse markten

Magazine West-Vlaanderen Werkt

West-Vlaanderen Werkt is het journalistieke kanaal van Provincie West-Vlaanderen, met artikels en interviews over sociaaleconomische ontwikkelingen in de provincie.

Sectoranalyse
Het eerste stuk is een gedetailleerde sectoranalyse, waarin we heel wat cijfermateriaal helder toelichten. 89 openbare markten in West-Vlaanderen zorgen voor een jaaromzet van ongeveer 95 miljoen euro, zo blijkt. De omzet in deze kleine subsector binnen de detailhandel is de laatste jaren sterk gestegen en dat is vooral te danken aan de sterke toename van de omzet in de ‘markt- en straathandel in voedings- en genotmiddelen’. De verkoop van verse voeding lijkt de laatste jaren dan ook sneller te stijgen op de markt dan in de gespecialiseerde winkels. 

Belang van wekelijkse markt
Daarnaast brengt West-Vlaanderen Werkt ook vier diepte-interviews met marktkramers uit zowel voeding als non-food. Zij vertellen over de vele voor- en nadelen van het leven als marktkramer en beklemtonen het belang van een wekelijkse markt voor de lokale economie en het sociale weefsel in een dorp.

Dat laatste blijkt ook uit enquêtes die werden afgenomen bij de West-Vlaamse steden en gemeenten. De lokale besturen in onze provincie zien de markt als een ontmoetingsplaats met een positieve impact op de horeca en handelszaken. De meeste besturen leveren dan ook heel wat inspanningen om de lokale markt succesvol te maken. Een enquête bij 774 West-Vlamingen wijst dan weer uit dat vooral een ouder publiek de markt bezoekt, in de eerste plaats voor verse producten en een gezellige sfeer. De tevredenheid is over het algemeen hoog.

Dossieroverzicht: https://www.kenniswest.be/themadossier/232836