West-Vlaanderen heeft met ‘digital arts’ een nieuwe creatieve groeisector

digital art

De sector werd voor de eerste keer in beeld gebracht door ‘West-Vlaanderen Werkt’, het economisch tijdschrift van de Provincie West-Vlaanderen.

Wat is ‘digital arts’?

De term is een containerbegrip voor een breed spectrum aan creatieve en digitale beeldtoepassingen. Het begrip omvat onder meer het ontwerpen van games en ‘gamification’, de gametechnologie voor educatieve en instructieve doeleinden. Vanuit die activiteit zijn de jongste vijf jaar een aantal, vooralsnog kleine, bedrijven gegroeid, waaronder Greygin (Play It Save), Moonmonster Studios, Salty Lemon, Rhinox en Glowfish Interactive, allen uit Kortrijk.

Een ander luik is de creatie van driedimensionale (3D) visualisaties. Dat luik komt aan bod in vastgoedtoepassingen, de entertainmentsector en in industriële omgevingen. In dat laatste segment gaat het vooral over applicaties van ‘virtual reality’ (VR) en ‘augmented reality’ (AR).

Twee voorbeelden van bedrijven zijn Nanopixel uit Roeselare en Around Media, oorspronkelijk uit Kortrijk, maar nu gevestigd in Gent. Ze kenden de jongste jaren beiden een forse groei en mikken op internationale expansie. Around Media exploreert momenteel ook de sector van de escape rooms die steeds meer inzet op digitale toepassingen. Daarnaast steken in gans Vlaanderen nog meer spelers die actief zijn in 3D-visualisaties de kop op. Enkele West-Vlaamse namen: Bureel Visueel uit Heule, Polygon 3D uit Kortrijk, Nuvia uit Oostende, TEN afdeling Oniki uit Kortrijk en Alfavision uit Brugge.

Hefboom DEA van Howest

De grote hefboom en incubator achter de prille maar florerende sector van de ‘digital arts’ in West-Vlaanderen is de sterk groeiende opleiding ‘Digital Arts and Entertainment (DAE)’ van hogeschool Howest in Kortrijk. Gestart in 2006 met 150 studenten, lokte deze studierichting het voorbije academiejaar een recordaantal van 1.161 studenten. Daaronder ook steeds meer buitenlandse gegadigden, 220 studenten om precies te zijn, onder andere uit Bangladesh, India en Vietnam. De internationale uitstroom van de alumni is eveneens spectaculair. 40% is aan de slag in het buitenland. Ook hogeschool VIVES zet zijn schouders onder de bekendmaking van deze jonge sector met een nieuwe graduaatsopleiding ‘Creative Digital Design’ vanaf september 2020.

Themanummer West-Vlaanderen Werkt
 

De opbloeiende sector van de digital arts komt aan bod in de nieuwe editie van het economisch tijdschrift West-Vlaanderen Werkt.

Praktisch – Themadossier ‘West-Vlaanderen Werkt’ over de West-Vlaamse escape rooms en digital arts

Gratis verkrijgbaar
- In het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 in Brugge)
- Via www.west-vlaanderen.be/webshop, via [email protected] en via 0800 20 021
- Op www.kenniswest.be/westvlaanderenwerkt