West-Vlaamse ziekenhuizen scoren sterk op vlak van kwaliteit en betaalbaarheid

Image

Daarnaast investeerden ze de jongste jaren fors in infrastructuur en kwaliteitszorg. Dat blijkt uit een onderzoek van het economisch tijdschrift ‘West-Vlaanderen Werkt’ uitgegeven door de Provincie West-Vlaanderen, die de sector in kaart bracht.

Investeringen

De ziekenhuizen investeerden fors de jongste jaren. In de periode 2017-2018 pompten ze samen 800 miljoen euro in infrastructuur, uitrusting en kwaliteitszorg. Vooral AZ Groeninge in Kortrijk, AZ Zeno in Knokke-Heist en AZ Delta in Roeselare investeerden in nieuwe infrastructuur.

Hierna volgt er wellicht een lange windstilte. De overheid gaat de financiering herbekijken waardoor er voorlopig geen ruimte is voor grootschalige nieuwbouwprojecten. In afwachting opent AZ Sint-Lucas (Assebroek-Brugge) alvast de deur voor een gezamenlijk bouwproject met AZ Sint-Jan (Brugge).

Cijfers

De ziekenhuizen vormen het zwaartepunt van de zorgeconomie in de kustprovincie. Ze realiseerden in 2018 2,1 miljard euro omzet. Met 18.000 medewerkers in loondienst en 1.760 zelfstandige artsen vormen de ziekenhuizen een van de meest arbeidsintensieve sectoren van de provincie.

Kwalitatief en betaalbaar

De investeringen hebben onder meer geleid tot kwaliteitsvolle ziekenhuizen. Intussen pronken alle West-Vlaamse ziekenhuizen met een label van de internationaal erkende organisaties JCI (Joint Commission International) of NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg). AZ Groeninge in Kortrijk haalde in 2013 als eerste niet-universitair ziekenhuis van België het JCI-label.

Onze ziekenhuizen staan niet alleen garant voor een hoge kwaliteitszorg, ze blijven ook betaalbaar. Volgens de CM-ziekenhuisbarometer zijn de West-Vlaamse ziekenhuizen relatief goedkoop in vergelijking met de ziekenhuizen in de rest van het land.

Toekomst

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle algemene ziekenhuizen deel uitmaken van een netwerk. West-Vlaamse ziekenhuizen waren hier pionier in. Op 2 juli 2015 ondertekenden AZ Groeninge (Kortrijk), de Sint-Jozefskliniek (Izegem) en O.L.V. Lourdes (Waregem) samen met enkele Oost-Vlaamse ziekenhuizen een intentieverklaring voor de vorming van het E17-netwerk. Daarna volgde het KOM-netwerk (Kust-Ommeland-Meetjesland) in het noorden van de provincie en een voorlopig nog naamloos netwerk dat AZ Delta, het Jan Yperman Ziekenhuis van Ieper en het Sint-Andriesziekenhuis uit Tielt omvat. Op een concrete invulling op de vraag ‘juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment door de juiste zorgverleners’, zoals omschreven in de hervorming van de federale regering, is het nog even wachten.

Themanummer West-Vlaanderen Werkt

Deze en veel andere facetten van de ‘interne keuken’ van onze ziekenhuizen worden uitgespit in de nieuwe editie van het economisch tijdschrift West-Vlaanderen Werkt. Die kwam tot stand in nauwe samenwerking de POM West-Vlaanderen.

Praktisch – Themadossier ‘West-Vlaanderen Werkt’ over de West-Vlaamse ziekenhuizen

Gratis verkrijgbaar
- In het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 in Brugge)
- Via www.west-vlaanderen.be/webshop, via [email protected] en via 0800 20 021
- Op www.kenniswest.be/westvlaanderenwerkt