Voorstelling promoactie ‘Maand van de Markt 2022’

Op zaterdag 26 maart werd op de markt van Brugge aan ‘t Zand de ‘Maand van de Markt 2022’ officieel aangekondigd, in het bijzijn van Vlaams minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits, burgemeester Dirk De fauw en West-Vlaams gedeputeerde Jean de Bethune.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, wordt de markt geen week, maar een volledige maand in de kijker gezet. Het is ook de eerste keer dat de promotieactie op Vlaams niveau georganiseerd wordt, waarbij alle Vlaamse provincies deelnemen aan de campagne.

De promotieactie ‘Maand van de Markt 2022’ heeft als doel om de aantrekkingskracht en belevingswaarde van de markt te verhogen, meer (jonge) mensen naar de Vlaamse markten te lokken, een positieve impuls aan de ambulante handel te geven en levendige handelskernen te creëren.

Acties voor de klant
Tijdens de ‘Maand van de Markt 2022’ zullen de marktkramers klaar staan met een winactie om hun klanten te verrassen. Klanten kunnen voor het eerst deelnemen via de gloednieuwe app ‘Ik koop lokaal’ door het scannen van een QR code aan het marktkraam of via fysieke invulkaarten die op de markt gedeponeerd kunnen worden in een wedstrijdurne. De gratis app kan gedownload worden via www.maandvandemarkt.be of via Google Play en Apple Store. Op elke deelnemende wekelijkse markt worden diverse mooie prijzenpakketten verloot. Tijdens de maand april voorzien de steden en gemeenten ook extra activiteiten en beleving op de wekelijkse markt.

Via de app kunnen marktbezoekers ook melden uit welke gemeente zij komen en of zij vaak of slechts sporadisch de markt bezoeken. Met die data hebben provincies en marktkramers beter zicht op welke groepen al dan niet naar de markt komen, zodat gerichte acties kunnen genomen worden om meer mensen te lokken naar de markt.

West-Vlaamse deelnemers
Dit jaar nemen er 48 West-Vlaamse* gemeenten deel aan de ‘Maand van de Markt 2022’. De vorige edities van ‘Week van de Markt’ in West-Vlaanderen vonden plaats in 2021 met 49 gemeenten, 2019 met 44 gemeenten, in 2012 met 33 deelnemende gemeenten en in 2009 met 27 deelnemende gemeenten. De deelnemende steden en gemeenten kunnen dit jaar zelf beslissen of ze 1 week, 2 weken, 3 weken of de volledige maand april deelnemen aan de actie.

*Deelnemende markten in 2022: Anzegem, Ardooie, Avelgem, Beernem, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, De Panne, Dentergem, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Lo-Reninge, Menen, Meulebeke, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Torhout, Veurne, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wingene, Zedelgem en Zwevegem