VLAG2020 brengt een zomer lang kunst langs West-Vlaamse Groene Assen

vlaggroene62

Dit kunstproject zal vanaf 1 juli tot eind september te bewonderen zijn langs de negen West-Vlaamse Groene Assen, samen goed voor 100 km: de Groene 62, Vloethemveldzate, Stroroute, Guldenspoorpad, Kezelbergroute, Trimaarzate, Frontzate, Vrijbosroute en Abdijenroute.

Gautier Platteau is curator van het project. Hij selecteerde als curator, samen met vormgever Tim Bisschops, 38 West-Vlaamse kunstenaars*, niet enkel gevestigde waarden maar ook jong talent.

Deze 38 kunstenaars* mochten enkele vlaggen ontwerpen, goed voor ongeveer 100 vlaggen over 100 km fietsassen. Het gaat om vlaggen van bijna 5m². Eén van de vlaggen zal er letterlijk en figuurlijk bovenuit springen: een vlag van 60m².

De Provincie West-Vlaanderen trekt voor het project 100.000 euro uit. De helft van het budget is ter ondersteuning van West-Vlaams kunsttalent.

Zomer in eigen provincie

VLAG2020 is ontstaan vanuit de idee dat veel mensen door de coronamaatregelen straks gaan zomeren in eigen provincie of land. Op die manier zorgt de Provincie langs honderd kilometer Groene Assen voor meer beleving voor West-Vlamingen, maar ook voor toeristen van buiten de provinciegrenzen. Het kunstproject maakt deel uit van de provinciale campagne ‘Ik zomer West-Vlaams’.

Grootste vlag van België

Eén van de vlaggen zal er letterlijk en figuurlijk bovenuit springen. Het collectief ‘We Became Aware’ maakte werk van een vlag van 60m². Dit is meteen de grootste vlag van België. Hun ‘vlag van de wereld, voorstel 2’ is een opeenstapeling van alle dieren die te zien zijn op alle nationale vlaggen van de wereld, op dezelfde schaal en positie. In het zog van die vlag hangt ‘Part of Part of Part of …’ en toont ‘West-Vlaanderen in de Wereld’.

Elke Groene As krijgt een eigen vlag

Het collectief ontwierp ook voor elke ‘Groene As’ een aparte vlag waarin specifieke elementen over de geschiedenis van die Groene As verwerkt zijn. Elke vlag is samengesteld uit de individuele vlaggen van alle gemeentes van een bepaalde fietsroute en bevat elementen die verwijzen naar de lokale fauna en flora of naar anekdotes die typerend zijn voor de route. Alle elementen op de ontwerpen zijn van Vlaamse vlaggen afkomstig.

Website met fietstrajecten en duiding over de vlaggen
Op de website www.vlag2020.be kunnen fietstrajecten gedownload worden, kunnen fietsers zien waar de vlaggen staan en kunnen ze kennismaken met de deelnemende kunstenaars. In samenwerking met Westtoer worden ook langere lussen uitgewerkt, zodat fietsers de VLAG-routes kunnen spreiden over meerdere dagen en de trajecten kunnen combineren met andere zomerse activiteiten in de provincie.

Aan elke vlag staat ook de naam van de kunstenaar en een QR-code die naar de website leidt. Op die manier kunnen bezoekers meer te weten komen over de kunstenaar en het ontwerp.

* Atelier Brenda, Benoît van Innis, Bert Huyghe, Bram Demunter, Carll Cneut, Charif Benhelima, Chloé D'hauwe/Ine Meganck, Christophe Dequeker (Artilerie), Colin H Vaneeckhout, Corbin Mahieu, Denis Decaluwé, Dirk Zoete, Elvire Delanote, Floris Hoorelbeke, Gerda Dendooven, Herr Seele, Ine Meganck / Chloe D'hauwe, Janenrandoald Joachim, Coucke Jurgen, Maelfeyt Klaus, Compagnie (Zandberg), Koen Bruyñeel, Les Monseigneurs, Lien Anckaert (Zandberg), Matthieu Ronsse, Olivier Goethals, Pieter Gaudesaboos, Robin Vermeersch, Sammy Slabbinck, Stephan Vanfleteren, Stéphanie Leblon, Tim Bisschop, Tinus Vermeersch, Trui Chielens, We Became Aware (Valentijn Goethals & Thomas Lootens), Willy De Sauter, Wim Opbrouck, Xavier Truant