Vier jonge projectwinnaars ‘Prijs voor Vormgeving 2016’

Vier jonge projectwinnaars ‘Prijs voor Vormgeving 2016’

Ze ontvangen per project 3.000 euro en een zilveren ereplaket.

Tim Bisschop (°1981, Brugge) deed mee met de lay-out en vormgeving van tien boeken, Bram Couvreur (°1982, Roeselare) & Bjorn Devos (°1979, Ninove) met negen lampen en een akoestisch paneel, Mathilde Vandenbussche (°1992, Brugge) met een werk rond manueel en industrieel breien en de voorstelling van een matrassenstoffencollectie en Tomas Lootens (°1988, Oostende) & Valentijn Goethals (°1987, Torhout) met onder andere de redactie en lay-out van een boek, de huisstijl voor een muziekband en een zeefdruk.

De Prijs was bestemd voor alle disciplines binnen de vormgeving: meubilair, verlichting, textiel, consumptiegoederen, mobiliteit, elektronica, grafische vormgeving enz. De wedstrijd is niet themagebonden, maar specifiek bedoeld voor realisaties uit de jongste vier jaar.

In totaal dienden 53 vormgevers of samenwerkende teams 1 tot 10 ontwerpen in. Zo werden maar liefst 280 ontwerpen/realisaties aan de jury voorgelegd. De deputatie bekrachtigde deze uitslag op 11 februari 2016.

De ‘Vierjaarlijkse Prijs voor Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen’ werd in 2016 voor de vierde maal georganiseerd.

‘Provinciale Prijs voor Vormgeving’
Onder vormgeving wordt verstaan, het ontwerpen van een product dat als serieproduct vermenigvuldigd wordt. Zowel prototypes (geschikt of bedoeld om als serieproduct te worden vermenigvuldigd) als afgewerkte producten komen in aanmerking.

Zowel vormgevers die in West-Vlaanderen geboren zijn of er gedomicilieerd zijn, of die werken voor of samen met een West-Vlaamse firma voor de realisering van hun ontwerpen, konden aan de wedstrijd deelnemen. Deelnemen kon tot 15 januari 2016.

Jury
De jury was samengesteld uit Bram Boo (ontwerper), Leen Creve (designjournalist), Katrien Laporte (directeur Design museum Gent), Fabiaan Van Severen (docent Thomas More Hogeschool Mechelen) en Lowie Vermeersch (creatief directeur Granstudio).

De jury was verrast door de jonge leeftijd van de laureaten. Zo is deze editie van de ‘Vierjaarlijkse Prijs voor Vormgeving’ eerder stimulerend en aanmoedigend geworden. Opvallend was dat bijna de helft van de dossiers door grafische vormgevers werd ingediend. Het aantal inzendingen in het domein van ontwikkeling van multimedia, applicaties voor mobiele telefoons, computers en tablets en andere nieuwe technologieën daarentegen was zeer laag.

Eerdere winnaars
In 2012 waren de laureaten van de ‘Provinciale Prijs voor Vormgeving’ Jurgen Maelfeyt uit Gent, het duo Jan Wouter Hespeel en Randoald Sabbe uit Ardooie en Dirk Wynants (Extremis) uit Proven. In 2008 was de Prijs bestemd voor Bart Goderis uit Lierde, Jan Wouter Hespeel & Roandoald Sabbe uit Ardooie en Lodewijk Joye uit Antwerpen.

Proclamatie en huldiging
De officiële proclamatie en de huldiging van de laureaten zal plaatsvinden in het Museum Texture in Kortrijk op donderdag 13 oktober 2016 n.a.v. de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling, samengesteld uit het bekroonde werk van laureaten, loopt van 14 oktober tot en met 4 december 2016.

Bekijk hier de motivatie van de jury.

[west-vlaanderen.be/vormgeving]

Meer info
gedeputeerde voor cultuur voor de Provincie West-Vlaanderen, Myriam Vanlerberghe
[email protected] of 050 40 34 87