Twaalf nieuwe producten en zes producenten krijgen erkenning van 100% West-Vlaams

Twaalf nieuwe producten krijgen de erkenning van *100% West-Vlaams streekproduct. Ook drie hoeveproducenten en drie nieuwe streekproducenten mogen zich voortaan 100% West-Vlaams producent noemen. 

Dat werd beslist door de meest recente erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro) in april 2023.

In totaal zijn er nu reeds 602 erkende streekproducten en 426 producenten en verkooppunten die het label kregen. 

12 nieuwe streekproducten
Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen vier categorieën namelijk brood & gebak, wijn, bier en vis en schaaldieren. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden ambachtelijk geproduceerd in West-Vlaanderen. 

Botteltje uit Oostende krijgt een erkenning voor zijn Oostendse garnaalkroket met en zonder Ostensche Strever Blond erin verwerkt. Ook de garnaalkroket ostendaise van KrokEat (Oudenburg) wordt aan dezelfde lijst toegevoegd. De kroketten worden handgemaakt met verse onbehandelde garnalen. 

Wijngoed Choupette (Westrozebeke) krijgt het label voor de volgende wijnen: Auxerrois, En Secret en Chouchou. Vanuit de filosofie ‘met de natuur, niet tegen de natuur’ selecteerden Mieke en Quincy druivenrassen die geschikt zijn voor de zandleemse grond. 

Daarnaast krijgt De Houtlandse Brouwers (Torhout) een erkenning in de categorie ‘bieren’ voor hun Houtlandse Weizen en Houtlandse Stout. Leuk weetje: het ontwerp van het etiket is geïnspireerd op het wapenschild van Torhout. 

Tot slot worden de volgende producenten van ’t Oventje (Veurne) toegevoegd aan de categorie brood & gebak: vriendschapsuiltjes, Veurns haantje, Veurnse vlaai en Boeteling. Deze laatste is een zandkoek die je enkel kan kopen tijdens de zomermaanden. 

3 nieuwe streekproducenten en 3 nieuwe hoeveproducenten
Drie nieuwe streekproducenten mogen zich voortaan 100% West-Vlaams producent noemen: Wijngoed Choupette (Westrozebeke), ’t Oventje (Veurne) en Bieratelier Maîtresse (Sijsele). 

Daarnaast zijn er ook 3 nieuwe hoeveproducenten. Broers Charles en Edward zijn de vijfde generatie die aan het roer staat van ‘Hoeve Automaat Vantieghem’ (Otegem). Johnny en Regine specialiseren zich op hun hoeve MaBerry in Oostvleteren in de teelt van frambozen, bramen, rode en blauwe bessen. Tot slot is er het Land van Melk en Honing (Diksmuide), het biologisch melkveebedrijf van Johan en Isabel Boussemaere-Delanote. Hun melkkoeien grazen er in een kruidenrijk grasland van het vroege voorjaar tot het late najaar. 

Ze bieden allen kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

*‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.