Tiende groepsaankoop groene stroom en gas gaat van start

groepsaankoop2020

Vanaf dinsdag 1 december kunnen particulieren en ondernemingen (met een jaarlijks verbruik tot 50.000 kWh voor elektriciteit en 100.000 kWh voor gas) zich opnieuw vrijblijvend en gratis inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en/of gas van de Provincie West-Vlaanderen.

Inschrijven kan tot en met dinsdag 9 februari 2021 via de website www.west-vlaanderen.be/groepsaankoop, via de gratis infolijn (0800 18 711) of via een infoloket.

Belgische stroom

Het is al de tiende editie, na een uitermate succesvolle negende editie die op alle vlakken recordcijfers noteerde. Nieuw dit jaar is dat geleverde groene stroom 100 % van eigen bodem zal komen, een mijlpaal in de transitie naar 100 % hernieuwbare energie en het halen van de klimaatdoelstellingen.

Met de groepsaankoop wil de Provincie haar inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op hun energiekosten. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een goede prijs worden bedongen. Ook de overstap wordt volledig geregeld. Bijzondere aandacht gaat uit naar ‘slapende klanten’ die nog nooit of al lang niet meer van leverancier veranderd zijn. Naar schatting hangen ongeveer 50.000 West-Vlaamse gezinnen nog vast aan een contract dat niet meer strookt met de huidige marktprijzen. Volgens een rapport van de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) bedraagt het verschil tussen het duurste en goedkoopste stroomcontract in Vlaanderen 329 euro. Voor aardgas is dat zelfs 890 euro. Dat laatste is ook belangrijk voor de eigenaars van zonnepanelen, want ook zij kunnen genieten van een voordelig gastarief.

Het verdere verloop

De veiling voor energieleveranciers is voorzien op woensdag 10 februari 2021. Daarna krijgen alle ingeschrevenen een voorstel op maat voor een contract van 100 % Belgische groene stroom en gas voor één jaar. Pas dan dient beslist te worden om al dan niet in te gaan op het aanbod.

Infoloketten en infolijn

Burgers met vragen, onder andere over de locaties en de openingsuren van de infoloketten, of met specifieke vragen in verband met hun energiefactuur, kunnen terecht op de gratis infolijn op 0800 18 711 of kunnen mailen naar [email protected].

Eerdere succesvolle groepsaankopen in West-Vlaanderen
Bij de groepsaankoop groene energie en gas van de Provincie West-Vlaanderen van vorig jaar schreven maar liefst 71.837 gezinnen zich vrijblijvend in. 57.855 van hen (zo’n 81 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers en bespaarden gemiddeld 200 euro.

Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen stapten in totaal al zo’n 324.000 gezinnen en bedrijven over.

[ www.west-vlaanderen.be/groepsaankoop ]