Testkaravaan legt in 2019 kwart miljoen duurzame kilometers af

Image

Dit jaar waren er 1.419 deelnemers. De teller staat na zes edities op 8.611 deelnemers, goed voor 1.785.353 duurzame kilometers en een besparing van 235,67 ton CO2. Volgend jaar is de ‘testkaravaan’ al aan zijn zevende jaargang toe en breidt die verder uit.

‘Testkaravaan komt naar jouw bedrijf 2019’

De campagne gericht naar de bedrijven was dit jaar aan zijn zesde editie toe. Er namen achttien bedrijven deel, verspreid over de hele provincie. Onder meer Page Electronica in Poperinge, Novy in Kuurne, het Vlaams Instituut van de Zee in Oostende, Tordale in Torhout en Politiezone Tielt schreven zich in.

1.169 deelnemers testten één van de 85 fietsen uit de vloot zoals speedpedelecs, plooifietsen en e-bakfietsen, of maakten gebruik van het openbaar vervoer. Zij zorgden voor de meeste duurzame kilometers, namelijk 218.106 kilometers. Dat is een stijging van 18 procent in vergelijking met 2018. Op die manier werd 28,8 ton CO2 uit de lucht gehouden.

85,5 procent van de deelnemende personeelsleden geeft de campagne minstens een acht op tien. Bij de werkgevers gaf zelfs ieder deelnemend bedrijf de campagne een score van minstens acht op tien. Elektrische fietsen en e-bakfietsen blijven heel populaire vervoermodi om uit te testen, maar dit jaar was vooral de speed pedelec heel gegeerd.

83 procent van de deelnemers gaf aan dankzij deze campagne de komende maanden minder de wagen te gebruiken voor hun woon-werkrit.

‘Testkaravaan komt naar jouw gemeente 2019’

De campagne gericht naar de gemeenten was pas aan de derde jaargang toe. Net zoals vorig jaar namen zes gemeenten deel, namelijk: Kuurne, Wingene, Langemark-Poelkapelle, Lendelede, Zedelgem en Izegem. De Testkaravaan stak dit jaar ook eens de grens over naar het Franse Steenwerck, in het kader van het Europese Interreg V-project Transmobil.

Er waren verspreid over de zes West-Vlaamse gemeenten 250 deelnemers. De vloot draaide daarmee op volle capaciteit. 200 deelnemers testten een elektrische fiets, 50 deelnemers probeerden de elektrische bakfiets. Samen legden zij 31.518 duurzame kilometers af, ongeveer 1.000 kilometer minder in vergelijking met het jaar voordien. In totaal werd 4,16 ton CO2 gespaard.

Een op drie gaf aan een elektrische fiets aan te kopen en 57 procent zei meer te gaan fietsen. 91 procent van de respondenten geeft minstens een acht op tien aan de campagne.

Vooruitblik 2020

De deelnamekalender in 2020 is opnieuw helemaal gevuld. Volgend jaar is de karavaan te gast bij 21 bedrijven en zeven gemeenten. De vloot wordt verder uitgebreid met meer speed pedelecs. Nieuw in 2020 is de mogelijkheid tot het uittesten van een elektrische familietandem, waar twee kinderen kunnen meetrappen met de bestuurder. Met de 5 kindertandems erbij zal de vloot bestaan uit 165 fietsen: 94 elektrische fietsen, 14 elektrische bakfietsen, 46 speed pedelecs, 3 plooifietsen en 3 fietskarren.

Uitbreiding naar KMO’s

Nog nieuw is dat vanaf volgend jaar ook KMO’s kunnen deelnemen. De betrokken gemeente zal voor de deelnemende KMO’s de coördinatie op zich nemen.

‘De testkaravaan komt eraan!’

In 2014 lanceerde de Provincie West-Vlaanderen de campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’. Met deze campagne wil de Provincie werknemers van West-Vlaamse bedrijven stimuleren om de auto minder te gebruiken en duurzamer naar het werk te pendelen. Sinds de lancering van de campagne namen al 119 bedrijven en 15 West-Vlaamse gemeenten deel aan de Testkaravaan.

De Provincie was de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen uit te testen.

[www.testkaravaan.be]