’t Land van Vlierbos opent officieel de deuren in provinciedomein IJzerboomgaard

Image
Gezinshappening Provinciedomein IJzerboomgaard Diksmuide

De kinderboerderij, het café en de tuinen in en rond de oude vierkantshoeve vormen het centraal punt van het nieuwe domein dat in september 2018 werd geopend. De coördinatie van ’t Land van Vlierbos is in handen van de sociale onderneming vzw De Groene Kans.

De Provincie West-Vlaanderen kocht de domeinen en de oude hoeve van het Koninklijk Technisch Atheneum in 2008. De gebouwen stonden op dat moment leeg en hadden eerder dienst gedaan als koeien- en varkensstal en als slachthuis voor de opleiding slagerij. Eind 2016 begonnen de werken aan het domein. In januari 2018 startten dan ook de renovatiewerken aan de hoeve.

Duurzaam

De Provincie investeerde bijna twee miljoen euro in de hoeve. Daarbij werd ook nagedacht aan het duurzame karakter van het gebouw. Zo werd er onder meer een zonneboiler geïnstalleerd en wordt het café verwarmd met een pelletkachel die brandt op hakhout van op het domein.

De hoeve is zo gerenoveerd dat ook mussen, zwaluwen en vleermuizen er hun thuis kunnen in vinden. Zo zijn er vides voorzien waar mussen zich kunnen in nestelen, zijn er zeven vleermuiskastjes geplaatst en zijn de dakoversteken wit geschilderd voor het huisvesten van zwaluwnesten.

’t Land van Vlierbos

Bezoekers aan het provinciedomein IJzerboomgaard, maar ook fietsers en wandelaars, kunnen in ’t Land van Vlierbos even verpozen in het café met een lokaal biertje of een fairtradedrankje en een lokaal hapje. Er is ook een kinderboerderij met schapen, runderen en konijnen, een ecologische samentuin en een zelfpluktuin met biologische vruchten en kleinfruit.

Voor de uitbating van de cafétaria, en het onderhoud van de boerderij en de tuin wordt samengewerkt met het tewerkstellingsproject vzw De Groene Kans, een sociale onderneming met inmiddels een honderdtal werknemers. De Groene Kans heeft er ook zijn kantoren.

Belevingsdagen

De opening gaat gepaard met de belevingsdagen op zaterdag 22 en zondag 23 juni. Het programma is terug te vinden op www.tlandvanvlierbos.be .