Studenten West-Vlaamse Politieschool voeren vier oefenonderzoeken uit

Image

Het scenario
’s Morgens stromen er verschillende oproepen binnen in Koekelare, Tielt, Veurne en Oudenburg: van vandalisme over een verdwijning van een minderjarige tot het aantreffen van een levenloos lichaam. Het is aan de aspirant-hoofdinspecteurs om de zaken op te lossen.
Het is de bedoeling dat ze de vier zaken binnen het tijdsbestek van één week oplossen. Ze worden hierbij gecoacht door docenten van de Federale Gerechtelijke Politie in West-Vlaanderen.

De oefening ‘gerechtelijk werk op terrein’
Per zaak/politiezone worden vier teams van 10 onderzoekers samengesteld. Per team krijgt een student de rol van ‘wachtofficier’. Hij/zij stuurt het team aan en moet belangrijke beslissingen nemen in overleg met de collega’s uit de wijk, recherche of interventie.
Alles wat te maken heeft met het onderzoek dient door de aspirant-hoofdinspecteurs zelf geregeld te worden: sporenonderzoek, het afnemen van verhoren, telefonieonderzoek, opvragen van camerabeelden, arrestaties, bewaken van de perimeter, huiszoekingen, enz.
De oefeningen gebeuren op reële plaatsen en er wordt met enkele acteurs gewerkt. De scenario’s lopen in elkaar over en er werden doodlopende pistes en dwaalsporen ingebouwd.

In samenwerking met
Ook de lokale politiezones Kouter, Spoorkin, Polder en Regio Tielt verlenen hun medewerking op vlak van personeel en logistiek.
Daarnaast maken het Parket van de Procureur Des Konings West-Vlaanderen en Onderzoeksrechters Wittouck en De Raeve ook tijd vrij voor de oefening.

Dit jaar wordt ook beroep gedaan op externe diensten, zoals de brandweer (Midwest en Westhoek), ziekenhuizen (Sint-Andries Tielt en AZ West Veurne), De Lijn en het Instituut Sancta Maria Ruiselede.