Stadlandschap Leie & Schelde zorgt voor extra bescherming insecten en bijen in Zuid-West-Vlaanderen

De strakke gazons, dichtgemaakte spleten en kieren en de groeiende bebouwing zorgen ervoor dat insecten en bijen steeds moeilijker een geschikte plaats vinden om een nest te bouwen. Daar wil Stadlandschap Leie & Schelde samen met de lokale besturen iets aan doen.

“Met deze insectenhotels willen we als stadlandschap samen met de gemeenten en steden extra nestgelegenheid voorzien. Door de hotels op goed zichtbare publieke plaatsen te installeren, helpen we niet alleen de insecten en bijen, maar zorgen we ook voor extra bewustwording bij het grote publiek”, klinkt het bij gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. Insecten zijn immers belangrijk voor het biologisch evenwicht in de natuur en de bestuiving van planten en bomen.

Vulmomenten
De insectenhotels op het Pieter Pauwel Rubensplein in Kortrijk en aan de Poel in de Hoge Bossenstraat in Kruiseke (Wervik) werden reeds gevuld. De komende dagen zullen ook de overige insectenhotels gevuld worden door een lokale school of klas:

  • Op maandag 6 februari in Harelbeke (Kastanjelaan bij Kollegebos), Beveren-Leie (De Kernelle), Zwevegem (Blokellestraat) en Spiere-Helkijn (aansluiting jaagpad Oudenaardseweg)
  • Op woensdag 8 februari in Lendelede (Stationsstraat bij het Wonderwoudje) en Avelgem (natuurzone Ter Meersch)
  • Op woensdag 22 februari in Deerlijk (terrein Chiro Joeki)

[www.stadlandschapleieschelde.be]