Stad Waregem en Woon- en Zorgbedrijf Wervik naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

Testkaravaan Torhout

Met maar liefst 164 deelnemers (meer specifiek 76 bij Stad Waregem en 88 bij de het Woon- en Zorgbedrijf Wervik) is de interesse bij de personeelsleden van deze twee werkgevers alvast erg groot.

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 50 speedpedelecs, 40 elektrische fietsen kunnen ze ook 6 elektrische bakfietsen, 3 vouwfietsen en 3 fietskarren uittesten. Ook bus- en treinpassen, ‘blue bikes’ en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt ongeveer twee weken.

Deelnemende bedrijven 2022
Dit jaar nemen naast bovenstaande bedrijf ook woonzorggroep GVO, Unilin (Wielsbeke), Marelec (Nieuwpoort), CIG Nestel (Kortrijk), Militaire basis Lombarsijde, scholengemeenschap Saeftinghe Oostkust (Knokke), Maerlant Atheneum (Blankenberge), Federale Pensioendienst (Brugge), Stad- en OCMW-bestuur Roeselare, Gemeentebestuur Oostrozebeke, BMT Aerospace (Oostkamp), Politiezone Polder (Diksmuide), OCMW Oudenburg, AZ Damiaan (Oostende), Woonzorggroep vzw Curando (Ruiselede, Brugge en Sint-Kruis), TOP Kortrijk, De Hoge Kouter (Kortrijk) en Sint-Paulusschool (Anzegem) deel aan de testkaravaan, samen goed voor zo’n 6.255 werknemers.

Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt
Ook personeelsleden bij Stad Waregem en het Woon- Zorgbedrijf Wervik die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met heel wat leuke prijzen per deelnemend bedrijf, zoals “Gif mo chette”-fietstassen, bonnen van West-Vlaamse streekproducten en een bon van een sportwinkel.

Feestelijke afsluiter
De campagne bij het Stad Waregem wordt feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking en fotomoment. Dit vindt plaats op woensdag 21 september 2022 om 11.30 uur (Schakelstraat 8, 8790 Waregem). De campagne bij het Woon- Zorgbedrijf Wervik wordt ook feestelijk afgesloten. Dit vindt plaats op woensdag 21 september 2022 om 14.00 uur (WZC Ter Beke, Berlarestraat 1, 8940 Geluwe).

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
De provinciale campagne is dit jaar aan haar negende editie toe. Van 2014 tot 2021 deed de campagne 136 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2021 legden 8.753 deelnemers iets meer dan 2,1 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 276,5 ton CO2.

Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de testkaravaan voor de zesde keer ook naar de gemeenten en hun inwoners. In 2022 biedt het project de inwoners van Tielt, Avelgem, Oostkamp, Ruiselede, Torhout en Staden de kans om gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.

[ www.testkaravaan.be ]