Resultaten 1.000-soortendag Roeselare met glans gehaald, met zelfs enkele uitzonderlijke waarnemingen

Het doel van 1.000-soortendag is om na te gaan hoe het gesteld is met de biodiversiteit in de stad. Bij soortgelijke initiatieven in Vlaanderen wordt de lat op minstens 1.000 plant- en diersoorten gelegd. Dat doel werd met glans gehaald: er werden 1.221 soorten geteld. Er werden zelfs enkele uitzonderlijke waarnemingen gedaan; zoals de camptopus lateralis, de slangenkruidbij en Zwaardrus.

Telweekend in Roeselare
Het telweekend vond plaats op zaterdag 12 en zondag 13 juni. Het onderzoek gebeurde op verschillende plaatsen in de stad, zoals aan de Grote Bassin in het stadspark, de vallei van de Babilliebeek in Rumbeke, het industrieterrein Beveren-Roeselare, de oude Stedelijke Begraafplaats of Het Sterrebos.

1.000-soortendag in cijfers
Een 90-tal waarnemers deden in totaal 3.729 waarnemingen, goed voor 1.221 unieke soorten. Meer dan 50 % van alle ingevoerde waarnemingen zijn insecten.
De andere meest voorkomende soortengroepen waren planten (369 soorten), nachtvlinders (130 soorten), bijen en wespen (121 soorten),  kevers (110 soorten) en wantsen en cicaden (88 soorten). Er werden ook nog 45 verschillende soorten paddenstoelen aangetroffen.

Alle resultaten kunnen geraadpleegd worden via www.westvlaamsehart.be/1000soortendag.

305 nieuwe soorten
Er werden tijdens de 1.000-soortendag 305 nieuwe soorten voor Roeselare geïnventariseerd. Zo werd aan de fietsverbinding langs de spoorweg de camptopus lateralis gevonden, een wants die voor het eerst in Vlaanderen is waargenomen. Op heden was deze wants enkel in Wallonië waargenomen. Ook de Polistes albellus (veldwesp) werd voor het eerst in Vlaanderen waargenomen. Andere zeldzame soorten zijn de slangenkruidbij, de geelgespoorde houtmetselbij en Ancistrocerus scoticus, een plooivleugelwesp.

Zeldzame planten die werden aangetroffen zijn Zwaardrus, Brandkruid, Bokkenorchis en Koekruid.

Vissen in Grote Bassin
In de Grote Bassin in de stad van Roeselare zijn een zeelt en enkele grondels aangetroffen in de netten. Deze vissoorten vereisen een waterpartij met een goede waterkwaliteit. Anderzijds zijn heel wat vissen (giebels) gevonden die getroffen zijn door de gatenziekte, wat dan weer wijst op een te groot nitraatgehalte in het water van de Grote Bassin.

Mogelijke acties in de toekomst
Algemeen genomen is het aantal specifieke waargenomen soorten, gebonden aan en specifiek biotoop, eerder beperkt. Redenen hiervoor zijn wellicht het gebrek aan typische biotopen, de bedreiging van de biotopen en het gebrek aan een aangepast beheer.

In de nasleep van de 1000-soortendag kan een samenwerking tussen de initiatiefnemers hier in de toekomst het hoofd aan bieden. De Provincie West-Vlaanderen werkt samen met Natuurpunt Mandelstreke aan een plan om alle waterlopen van Roeselare ecologisch te beheren. Het gaat o.a. over het maaien in dampatroon of het afvoeren van riet op bepaalde plaatsen.

De Stad Roeselare stelt ook een biodiversiteitsplan op in samenwerking met Natuurpunt Mandelstreke.

Samenwerking met verschillende partners
1.000-soortendag is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, Natuurpunt Mandelstreke, Stad Roeselare en Stadlandschap West-Vlaamse hart*.

De 1.000-soortendag zal in 2022 plaatsvinden in Hooglede en Staden.

*Stadlandschap West-Vlaamse hart is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de Provincie West-Vlaanderen en de steden/gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Moorslede, Ledegem, Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene.

www.westvlaamsehart.be/1000soortendag