Renson (Waregem) en TVH (Waregem) duurzaam naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

de testkaravaan komt eraan!

Met maar liefst 159 deelnemers is de interesse bij de personeelsleden van deze werkgevers alvast groot. 

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode twee weken gratis een vloot van 85 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 45 speed pedelecs, 31 elektrische fietsen, kunnen ze ook 6 elektrische bakfietsen en 3 vouwfietsen uittesten. Ook bus- en treinpassen, ‘blue bikes’ en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. 

Deelnemende bedrijven 2023
Dit jaar nemen naast Renson (Waregem) en TVH (Waregem) ook de Kindervriend (Rollegem), WZC Huize Zonnelied vzw (Ieper), WZC Wintershove vzw (Vlamertinge), Ingenium (Brugge), Luchtmachtbasis Koksijde, Politiezone Westkust (Koksijde), Gemeente en OCMW Ingelmunster, Stadsbestuur Nieuwpoort, AZ Groeninge (Kortrijk), CAW Noord-West-Vlaanderen (Brugge), OCMW Hoofdzetel Mintus (Brugge), Hoorexpert De Kade (Brugge), CAR Spermalie (Brugge), DL Chemicals (Wielsbeke), CAW Centraal West-Vlaanderen (Ieper en Roeselare), Ter Potterie (Mintus/Brugge), De Nieuwe Notelaar (Brugge), UpFresh (Oostende), Politiezone Het Houtsche (Oostkamp), Federale Politie Kortrijk, De Korf vzw (Kortrijk), GVO Group (Kortrijk), GVO Group (Oostende), GVO Group (Moorsele) en Umicore (Brugge) deel aan de testkaravaan, samen goed voor zo’n 7.209 werknemers.

Wedstrijd voor personeel 
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met heel wat leuke prijzen per deelnemend bedrijf, zoals “Gif mo chette”-fietstassen, bonnen van 100% West-Vlaams (West-Vlaamse streekproducten) en een bon van een sportwinkel.

Feestelijke afsluiter
De campagnes worden steeds feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking en fotomoment. Deze vindt plaats op vrijdag 7 april 2023 om 16.00 uur bij Renson, Maalbeekstraat 10, 8790 Waregem. Bij TVH Waregem vindt het plaats op vrijdag 28 april om 16.30 uur in de Brabantstraat 15 in Waregem.


Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
De provinciale campagne is dit jaar aan haar tiende editie toe. Van 2014 tot 2022 deed de campagne 156 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2021 legden 9.903 deelnemers iets meer dan 2,3 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 307 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40% van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn of haar woon-werkverkeer. Bijna 5% doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de testkaravaan voor de zevende keer ook naar de gemeenten en hun inwoners. In 2023 biedt het project de inwoners van Nieuwpoort, Harelbeke, Zonnebeke, Mesen, Gistel en Moorslede de kans om gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.