Recordaantal van 48.000 deelnemers stapt over via groepsaankoop groene stroom en aardgas

Image
Campagnebeeld groepsaankoop groene stroom

Maar liefst 46.141 gezinnen (69 %) en 1.841 bedrijven (60 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers: Vlaamse Energieleverancier voor gezinnen en ENGIE Electrabel voor bedrijven. Nog nooit stapten zoveel gezinnen over na een groepsaankoop.

De gemiddelde besparing* voor de gezinnen die zijn overgestapt, bedraagt 291 euro. Bij de overgestapte bedrijven bedraagt de gemiddelde besparing* 321 euro.

Het verloop van de groepsaankoop

Van dinsdag 27 november 2018 tot en met dinsdag 5 februari 2019 konden particulieren en bedrijven zich vrijblijvend en gratis registreren voor de groepsaankoop groene stroom en/of gas via de website www.west-vlaanderen.be/groepsaankoop of via een papieren formulier in een infoloket.
67.275 gezinnen en 3.044 bedrijven schreven zich vrijblijvend in.

Op woensdag 6 februari vond de veiling plaats. Vlaamse Energieleverancier bood de laagste prijs aan voor gezinnen, een voordeel* van 33 % ten opzichte van het actueel marktaanbod. ENGIE Electrabel deed het beste bod voor bedrijven: een voordeel* van 24 % ten opzichte van het actueel marktaanbod.
Nadien kreeg elke ingeschrevene een persoonlijk voorstel en kon hij/zij zelf kiezen om de overstap naar het voordelige energiecontract wel of niet te maken.

Vorige groepsaankopen in West-Vlaanderen

Bij de groepsaankoop van vorig jaar schreven in totaal 56.000 huishoudens zich vrijblijvend in. 38.000 van hen ging in op het aanbod en bespaarde gemiddeld 200 euro. Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen stapten in totaal al zo’n 263.000 gezinnen en bedrijven over.


Met de groepsaankoop wil de Provincie haar inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op hun energiekosten. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een betere prijs worden bedongen. Ook de overstap wordt volledig geregeld. Tegelijk wordt ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur kiest voor 100 % groene stroom.

Burgers met vragen kunnen nog steeds terecht op de gratis infolijn op 0800 18 711 of hun vraag stellen via mail naar samengaanwegroener [at] ichoosr.com.

* De besparing of het voordeel is berekend ten opzichte van het actueel marktaanbod. Deze is samengesteld aan de hand van het gewogen gemiddelde van de voordeligste contracten van de zes grootste energieleveranciers van Vlaanderen: voor een nieuw contract met dezelfde voorwaarden als het contract van de groepsaankoop (1-jarig, vaste prijs, 100 % groene stroom, geen verplichte bijkomende voorwaarden en geen vaste vergoeding per gestart leveringsjaar).

www.west-vlaanderen.be/groepsaankoop