Provincie West-Vlaanderen voorziet 50.000 euro steun voor noodhulp aan Turkije en Syrië

shutterstock_72778993.jpg

Dat besliste de deputatie in haar zitting van donderdag 16 februari. Beide landen werden op 6 februari hard getroffen door aardbevingen. De financiële steun wordt verdeeld onder de organisaties ADRA Belgium, Consortium 12-12 en Oxfam Solidariteit vzw.

Financiële steun
Ook de Provincie West-Vlaanderen wil zijn steentje bijdragen aan de vele solidariteitsacties die op touw gezet worden. In eerste instantie wordt 20.000 euro voorzien voor de organisatie ADRA Belgium. Zij zullen in Aleppo in Syrië collectieve schuilplaatsen inrichten voor in totaal 800 mensen. Hier zal onmiddellijk voedselverdeling gebeuren samen met de verdeling van noodzakelijke non-food items zoals dekens en kledij.

Daarnaast zal er ook 20.000 euro steun gegeven worde naan Oxfam Solidariteit vzw. Nog voor de opstart van Consortium 12-12 contacteerden zij de Provincie via het Wereldhuis met de vraag om te helpen bij het voorzien in voedsel en economische zekerheid in de Turkse regio’s Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras en Sanliurfa. Voedsel, kookgerei, dekens en kleding zullen snel worden verstrekt om in de eerste noodhulp te kunnen voorzien. Ook zal gewerkt worden aan de watervoorziening en worden er reparaties aan het waternet uitgevoerd.

Tenslotte wordt er nog 10.000 euro voorzien als steun via het Consortium 12-12.

Provinciaal reglement
De Provincie West-Vlaanderen heeft een lange traditie, al sinds 1971, om initiatieven met het Zuiden te ondersteunen. Binnen het ‘Provinciaal reglement voor ondersteuning van initiatieven met het Zuiden’ is er naast subsidies voor projectwerking of voor investeringen ook de mogelijkheid voorzien om noodhulp aan te vragen.

Sinds 2015 gaat 1% van het totale budget van de Provincie naar projecten in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. De provinciale subsidie maakt voor tal van organisaties het verschil, zeker voor zij die moeilijk bij andere overheden terechtkunnen.