Provincie West-Vlaanderen toont realisatie subsidiereglement ‘klimaatprojecten’

PVbatterij

Deze legislatuur werd al ruim 2,3 miljoen euro geïnvesteerd in 27 projecten, goed voor een besparing van ruim 700 ton CO2.

Klimaat- en CO2-neutrale provincie

Met het reglement wil het provinciebestuur West-Vlaanderen tegen 2050 laten evolueren naar een klimaatneutraal en -bestendig grondgebied. Het bestuur heeft ook de ambitie om tegen 2030 reeds een CO2-neutrale organisatie te zijn. Door lokale besturen, maar ook coöperaties, scholen en verenigingen, aan te moedigen om te investeren in duurzame energie creëert ze een win-winsituatie om de klimaatdoelstellingen te behalen, zowel op provinciaal als lokaal niveau. Vaak hebben lokale besturen namelijk niet de financiële slagkracht om duurzame investeringen uit te voeren. Het provinciale subsidiereglement neemt die drempel weg. Enkele voorbeelden van duurzame investeringen zijn: vervangen van energieverslindende lampen door LED-verlichting, een energiezuinig verwarmingssysteem voor gezinnen in armoede, energievriendelijke renovaties of het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie.

Realisatie Open School Roeselare-Kortrijk

Eén van de realisaties is zo’n PV-installatie op de gebouwen van Open School Roeselare-Kortrijk in Roeselare. Dat gebeurde in samenwerking met de stad Roeselare. Het betreft een installatie van 60 zonnepanelen met koppeling aan een energieopslagsysteem met batterijen dat digitaal gestuurd wordt. In een eerste fase wordt de energie, 23.000 kWh op jaarbasis, gebruikt voor de eigen gebouwen. Op 25 jaar zal hiermee 334 ton CO2 bespaard worden. Het overschot wordt opgeslagen in batterijen. In een tweede fase wil Roeselare de energie-overschotten ook gebruiken voor de omwonenden. De investeringskost van het project bedraagt 97.500. De Provincie kwam voor 80 % tussen, goed voor 78.000 euro.

Nieuwe oproep

In april 2021 lanceert de Provincie een nieuwe oproep en is opnieuw een miljoen euro aan subsidies voorzien.

 

[www.west-vlaanderen.be/subsidies]