Provincie West-Vlaanderen organiseert ‘Smakelijk Raversyde’ op Wapenstilstand

Image

Bezoekers kunnen kennis maken met gerechten uit de Eerste Wereldoorlog en de middeleeuwen.

Oorlog en voeding

Voeding speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog, en vooral het tekort ervan. Op het parcours van Batterij Aachen, het WO I- bunkercomplex, ontdekken bezoekers meer over het dagelijks leven tijdens WO I aan de kust. De oorlog had een grote invloed op het dagelijks leven aan de kust. De import van voedingsmiddelen viel stil, de voedselvoorraden verminderden fel en de landbouwsector kwam in de problemen. De Duitse bezetter vorderde vaak voedsel op, maar ook zij moesten creatief omgaan met de tekorten. Er was een algemene voedselcrisis en er drongen zich creatieve oplossingen op zoals openbare soepbedelingen, oorlogskookboeken en moestuintjes. In recepten en kookboeken werden gangbare ingrediënten vervangen door voedingswaren die wel nog beschikbaar waren.

Atlantikwall Raversyde
 

In Atlantikwall Raversyde kunnen bezoekers ontdekken wat er op het menu stond tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de kust. North Sea Chef Danny Huyghebaert gaat aan de slag met gebakken haring en aardappelen. Chef Renzo Truwant en Daisy Dekkers creëren proevertjes gebaseerd op recepten uit die periode, zoals hun eigen oorlogssoep en ‘Bolle Beef’ op basis van corned beef, bloemkool, pickels en ui. De gerechtjes moet je betalen met rantsoenbonnetjes, geheel in het thema.

Daarnaast is er een themakroeg gebouwd in het voormalige troepenverblijf en in zijn toenmalige woonst komen zelfs de bijzondere eetgewoonten van Prins Karel aan bod!

Doorlopend staan gidsen klaar om meer uitleg te geven over de vernieuwde kustbatterij Aachen.

Daarnaast komt historicus Brecht Demasure meer uitleg geven over voeding en de Eerste Wereldoorlog. Die lezing vindt plaats om 10.30 uur, 14 uur en 16 uur.

Anno1465
 

In de middeleeuwse huisjes van ANNO 1465 proeven bezoekers letterlijk van de middeleeuwen met vertellingen, hapjes en recepten. Living History Groep Tartes et Bastons geven een woordje uitleg in Middeleeuwse kledij.

Praktisch

Datum: maandag 11 november 2019, van 10.00 uur tot 17 uur
Plaats: Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636 in Oostende
Prijs: Combiticket ANNO 1465 en Atlantikwall: € 10, Ticket Atlantikwall: € 8, t.e.m. 12 jaar gratis in familieverband. De hapjes zijn inbegrepen in je ticket, drankjes zijn cash te betalen aan de bar.

[www.raversyde.be]