Provincie West-Vlaanderen opent nieuwe, grotere hoofdparking in provinciedomein Bergelen (Wevelgem)

parkingbergelen

De Provincie investeerde 626.000 euro in een betere bereikbaarheid en de verhoogde parkeercapaciteit. Met de vernieuwde onthaalinfrastructuur is Bergelen klaar voor een zomer vol activiteiten en evenementen.

De werken aan de parking en de toegangsweg vatten eind oktober 2019 aan en zijn nu helemaal afgerond.

Parking

De vorige parking in de Hemelhofweg voldeed niet meer aan de noden van het stijgende bezoekersaantal in provinciedomein Bergelen. Daarom pakte de Provincie de parking aan en werd er bijkomende ruimte gecreëerd voor 85 personenwagens. Aan Brasserie Bergelen verdween de parking, maar er werden daar wel vijf nieuwe parkeerplaatsen voorzien voor personen met een beperking.

Ook de toegang werd geoptimaliseerd door een nieuwe toegangsdreef met een lengte van 440 meter die het verkeer naar het domein scheidt van het plaatselijk verkeer in de Hemelhofweg. Er werden 41 linden en 300 hagen aangeplant en op vraag van de buurtbewoners werd een hoogtebegrenzer geplaatst zodat de parking niet bereikbaar is voor woonwagens.

De parkeersplaatsen zijn aangelegd met  waterdoorlatende grasbetontegels zodat regenwater meteen in de bodem kan sijpelen. Het water dat op de rijweg valt, wordt gebufferd in zogenaamde wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie) en een nieuwe infiltratiegracht. De parking geldt als innovatief voorbeeld over hoe de Provincie in de toekomst wil omgaan met verhardingen, in het kader van een duurzaam klimaatbeleid.

Zomerprogramma

Met de nieuwe parking is provinciedomein Bergelen klaar voor een goedgevulde zomer. Zo kunnen gezinnen op avontuur met Blob of elkaar uitdagen tijdens de Boslympische spelen. Alle activiteiten zijn terug te vinden op de website. De deelnameformulieren zijn te verkrijgen in Brasserie Bergelen.

In juli zijn er ook elke vrijdag- en zaterdagnamiddag onaangekondigde speelse natuuractiviteiten, ‘ergens’ op het domein. Daarnaast kunnen kinderen uit het basisonderwijs deelnemen aan leuke natuurworkshops. In juli en september worden ook twee openluchtfilms op groot scherm vertoond aan de rand van het water.

Ook volwassenen komen aan hun trekken met natuuryogasessies, elke zondagmorgen van juli tot en met september. En elke donderdagavond zijn er begeleide natuuravondwandelingen.

Het ‘bushcraftweekend’ van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september vormt het orgelpunt van het zomerprogramma: gezinnen leren tijdens die tweedaagse overleven in de natuur.

Voor de meeste activiteiten is inschrijven nodig. Dat kan via de website.

www.west-vlaanderen.be/bergelen

www.stadlandschapleieschelde.be