Provincie West-Vlaanderen neemt met verschillende activiteiten deel aan Open Monumentendag

Open Monumentendag in West-Vlaanderen.

Het thema van dit jaar is 'Met hart en ziel'. Er staan heel wat activiteiten op het programma. 

Gits binnenste buiten
De Provincie en Monumentenwacht West-Vlaanderen vatten de hele dag post in Gits voor tal van activiteiten. Via de ErfgoedApp van Faro kom je meer te weten over het dorp en de omgeving. Bezoekers kunnen een wandelroute van 3 kilometer langs 18 locaties maken of deelnemen aan een fietstocht van 24 kilometer. Deze tochten zijn uitgewerkt in samenwerking met de Heemkundige Kring Aubert-Tillo van Biervliet Gits, de gemeente Hooglede en BIE Midwest. 

In de Sint-Jacob de Meerderekerk in Gits stap je mee in de voetsporen van de pelgrims die naar Santiago de Compostella trekken. Kinderen kunnen er zich verkleden en deelnemen aan creatieve opdrachten. De ouders leren intussen meer bij over het interieur van de kerk tijdens een rondleiding. De monumentenwachters voeren die dag ook klimdemonstraties aan de buitenkant van de kerktoren uit. In het Cultureel Centrum in Gits kunnen de kinderen dan weer zoals een echte monumentenwachter de afdaling nadoen. 

De Gryspeerdmolen stelt die dag de deuren open voor het publiek. Neem een kijkje achter de schermen, speel mee met de familiekoffer van de Molenbrigade en ontdek hoe een windmolen echt werkt. De Monumentenwachters demonstreren een inspectie aan de buitenzijde van de molen

Meer info via www.west-vlaanderen.be/openmonumentendag

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende
Op zondag 10 september krijgen bezoekers gratis toegang tot het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende. Het verhaal van Prins Karel en beide wereldoorlogen staan centraal die dag. Verder kan je deelnemen aan heel wat workshops of genieten van het straattheater op het domein.

Het middeleeuws vissersdorp van Walraversijde komt die dag opnieuw tot leven dankzij de Living History Group Het Guuthuse Huishouden. ANNO 1465 is op andere dagen enkel via groepsbezoek te reserveren, maar tijdens OMD kan je ze uitzonderlijk als individuele bezoeker bezoeken. 

Meer info via www.raversyde.be

Kasteel 't Hooge in Kortrijk
In Kortrijk kan je het kasteel en de mooie tuinen van kasteel 't Hooghe bezoeken. De gidsen nemen de bezoeker mee doorheen de geschiedenis van het gebouw. Leer alles over de jaarlijkse Rozenkeuring en kom te weten wie het Gouden Kalf was. 

Meer info via www.openmonumentendag.be/activiteiten/kasteel-en-park-t-hooghe-in-kortrijk

Provinciaal Hof in Brugge
Hoewel het Provinciaal Hof wegens de lopende restauratiewerken de deuren niet opent, kan je wel zijn architect ontmoeten langs digitale weg. In de ErfgoedApp kun je Louis Delacenserie zelf aan het woord horen over zijn realisaties en het actieve handelsleven in de middeleeuwen in het centrum van Brugge. Deze wandeling vertrekt en eindigt aan het Provinciaal Hof.

Meer info via provinciaalhof.be