Provincie West-Vlaanderen neemt met tal van activiteiten deel aan vierde editie Archeologiedagen

 Provincie domein Kemmelberg

Die vinden plaats op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober 2021. De organisatoren hebben samen gezorgd voor meer dan 120 activiteiten over heel Vlaanderen, waarvan 21 in West-Vlaanderen. Enkele activiteiten vinden plaats in de provinciedomeinen.

Provinciedomein Kemmelberg
Op zondag 10 oktober kunnen sportievelingen deelnemen aan de Kemmelberggames. Deelnemers kunnen nagaan hoe zij het zouden doen in de prehistorie of IJzertijd. Dat kan in team, met het gezin of individueel. In het middeleeuws kamp kan het ruime publiek de pop-up tentoonstelling met vondsten uit de prehistorie en de Ijzertijd bezoeken of deelnemen aan workshops.

Provinciedomein de Palingbeek
In provinciedomein De Palingbeek in Ieper kunnen bezoekers de archeologische resten uit de Eerste Wereldoorlog ontdekken. Dat kan zelf met de app ‘Ypres Salient 1914-1978 The Bluff’. De app werd in samenwerking met het In Flanders Field Museum en de Universiteit Gent ontwikkeld.

Andere activiteiten
De Provincie organiseert op zondag 10 oktober ook een wandeltocht met archeoloog Birger Stichelbaut op de Bellewaarde heuvelrug in Ieper. Hij vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog op deze plek. Het landschap draagt er vandaag nog steeds de sporen van de oorlog. Er is bijzondere aandacht voor relicten in het landschap gezien door de hoogtechnologische bril van een archeoloog. De wandeling start om 10 uur aan het Instappunt Oost bij het Hooge Crater Museum en neemt de deelnemers mee tot op de beschermde kraters op de heuvelrug. Inschrijven vooraf is nodig en kan via de website.

Daarnaast organiseert de Provincie in samenwerking met tal van partners nog activiteiten in Brugge, De Panne, Poperinge, Heuvelland, Torhout, Gullegem, Koksijde, Ieper, Oudenburg, Jabbeke, Koekelare en Zonnebeke. De West-Vlaamse activiteiten en alle andere activiteiten over heel Vlaanderen zijn te vinden op de website.

Meer info op www.archeologiedagen.be