Provincie West-Vlaanderen maakt Groene As Vrijbosroute veiliger

Image
Vrijbosroute Groene As

Dat is beslist op de provincieraad van donderdag 17 december.

Aanpak

De werken omvatten verschillende ingrepen. In hoofdzaak zullen vooral de kruisingen met de dwarsende wegen worden aangepakt en zal de huisstijl overal worden toegepast, onder meer met de herkenbare rood-witte mijlpalen. Die moeten helpen om de oversteken beter te accentueren en veiliger te maken. In totaal gaat het om zeventien kruispunten tussen Kortemark en Langemark-Poelkapelle. Een tiental kilometer fietspad krijgt ook een nieuwe toplaag.

In het centrum Staden wordt er een ontbrekend stuk aangelegd in halfverharding. Aansluitend zal Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt met de Diksmuidestraat aanpakken.

Natuur

Naast de mobiliteitsfunctie vormen de Groene Assen ook een belangrijke natuurverbinding. De Provincie wil de ecologische mogelijkheden van de bermen en de bedding beter benutten. Zo zullen er 427 nieuwe bomen worden geplant, met respect voor de omgeving en de naburige landbouwpercelen. Daarvoor moeten 18 bomen worden gerooid en zullen ook een 40-tal zieke essen verwijderd worden.

Timing en kosten

De werken zullen ongeveer 200 dagen in beslag nemen. De start is voorzien in het najaar van 2021. De Provincie investeert 708.094,10 euro (excl. btw) in de volledige aanpak.

Vrijbosroute

De Vrijbosroute (L63) is 27 km lang en loopt tussen Ieper en Kortemark. Op dit moment worden werken uitgevoerd tussen Langemark en Boezinge om de aansluiting met de Oostkaai in Ieper te optimaliseren.

 www.west-vlaanderen.be/groene-assen