Provincie West-Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in vervolg van Horizon 2025

Belvedère

Ze stimuleert daarmee de realisatie van uitkijkpunten in de vier toeristische regio’s: Brugs Ommeland, de Kust, Leiestreek en de Westhoek. Dat is beslist in de provincieraadszitting van donderdag 22 oktober.

Horizon 2025

Samen met Westtoer investeert de Provincie in landschapsbeleving in de toeristische regio’s van de provincie. Horizon 2025 beoogt de realisatie van een netwerk van landschapsobservatiepunten in de vorm van uitkijktorens en belevingsplatformen in de provincie om de attractiviteit van de vier toeristische regio’s, de beleving van de recreatieve routes en netwerken, en de aantrekkingskracht van steden en dorpen te vergroten. De observatiepunten kunnen nieuwe constructies zijn, of bestaande torens of gebouwen die ontsloten worden voor het grote publiek.

Nieuwe subsidieovereenkomst

De nieuwe subsidieovereenkomst is een verderzetting van het programma Horizon 2025. De voorbije jaren zijn reeds vijf projecten gerealiseerd: de Warandetoren in Middelkerke, de Belvedèretoren in Heuvelland, de Vredesmolen in Houthulst, de Onze-Lieve-Vrouw kerktoren in Zonnebeke en de Mouttoren Sint-Joris in Poperinge. De Sint-Niklaastoren in Veurne, de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk, de vuurtoren van Guillaume Bijl in De Haan, de Sint-Niklaaskerktoren in Mesen openen eind 2020 of begin 2021. En er wachten nog negen goedgekeurde dossiers.

Nieuwe oproep

Dit najaar lanceren de Provincie en Westtoer, die de coördinatie op zich neemt en zorgt voor de begeleiding van de dossiers, een nieuwe oproep. Steden en gemeenten, maar ook verenigingen met rechtspersoonlijkheid (vzw’s) en de private sector kunnen voorstellen indienen tegen 15 januari 2021. Een vijftal nieuwe projecten zullen gerealiseerd worden.

 www.horizon2025.be