Provincie West-Vlaanderen en Henk Rijckaert roepen scholen op tot bouwen van ‘Mini-Agrotopia’

Persconferentie Mini-Agrotopia

Dat is de gloednieuwe onderzoeks- en demonstratieserre van het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw Inagro op de kistenloods van REO Veiling in Roeselare.

Ze ontwikkelde daarvoor samen met comedian en landbouwingenieur Henk Rijckaert de STEM-workshop ‘Mini-Agrotopia’ gericht op West-Vlaamse scholen. De workshops vinden plaats tussen 27 september en 1 oktober.

De plaatsen zijn beperkt, voorinschrijven kan vanaf vrijdag 26 maart op www.west-vlaanderen.be/activiteit/programmeer-mee-maak-je-eigen-mini-agrotopia. Na het afsluiten van de inschrijvingsperiode wordt een selectie van deelnemende klassen gemaakt op basis van geografische ligging, zodat alle West-Vlaamse regio’s aan bod komen.

Workshop ‘Mini-Agrotopia’

Hogescholen Vives en Howest werkten samen met Henk Rijckaert de STEM-workshop ‘Mini-Agrotopia’ uit. Dit in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen. De leerlingen kunnen via de workshop spelenderwijs ‘computationeel’ leren denken. Vanuit dat denken kunnen ze zelf proefondervindelijk bouwen aan een mini verticale tuin in het decor van Agrotopia. Tegelijkertijd maken ze op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe technologieën en de toekomst van ‘Urban Farming’.

Computationeel leren
 

De Provincie zet bewust in op ‘computationeel’ leren. Computationeel denken gaat over het menselijk vermogen om complexe problemen op te lossen met computers als hulpmiddel. Dat denken wordt in de nabije toekomst steeds belangrijker. Leren programmeren bevordert dat denken.

De nood om daarop in te zetten vloeit voort uit een onderzoek over computationeel denken van hogescholen Vives en Howest uit 2018, in opdracht van de Provincie. Uit het eindrapport bleek dat er een hoge nood was aan kant-en-klaar lesmateriaal voor kinderen van 2,5 tot 18 jaar. Daar wil de Provincie met deze workshop aan tegemoet komen. Zo wil ze de nieuwe generatie laten kennismaken met de snel evoluerende digitale transitie.

Dagvullend programma

Naast de workshop is er ook een audiotour en een interactieve expositie ontwikkeld voor een dagvullend programma op de site van Agrotopia. De Provincie West-Vlaanderen onderstreept daarmee haar rol als actieve regisseur van kennisoverdracht samen met Joblabo Voeding (Roeselare) en Inagro.

Uitrollen workshop

Na 1 oktober wordt het werk- en lesmateriaal verder aangeboden aan de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs. Zo kunnen alle West-Vlaamse scholen op ontdekking in de interessante wereld van het ‘computationeel’ denken. Ook dat gebeurt in samenwerking met Vives en Howest. Leerkrachten kunnen de workshop dan in de klas aanbieden, of combineren met een bezoek aan Agrotopia.

Agrotopia

Agrotopia, de innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre van Inagro, wordt operationeel in de zomer van 2021. Deze kennishub met maar liefst 6.000 m² teeltoppervlak wordt ver buiten de provinciale grenzen een blikvanger voor onderzoek en innovaties in glastuinbouw en professionele ‘urban farming’. De workshop maakt onderdeel uit van een hele reeks topevents tussen 25 september en 3 oktober op de site van de REO veiling om de officiële opening van Agrotopia te vieren.

 www.west-vlaanderen.be/activiteit/programmeer-mee-maak-je-eigen-mini-agrotopia