Provincie West-Vlaanderen dient motie in inzake ontwerp vervoersplan NMBS 2020-2023

Image

De Provincie lijst in dertien punten haar aanbevelingen op om West-Vlaanderen effici├źnter en meer comfortabel intern en extern te verbinden.

Nieuw vervoersplan


De NMBS maakt op dit moment werk van een nieuw vervoersplan 2020-2023. Dit wil de Provincie aangrijpen om haar aanbevelingen voor te leggen. De spoorwegmaatschappij organiseerde reeds de voorbije maanden in een elke provincie een roadshow. De Kamer van Volksvertegenwoordigers legt op basis van de reacties in februari 2020 een nieuw vervoersplan vast.

Dertien punten

De dertien punten focussen op een goede verbinding tussen de vier West-Vlaamse centrumsteden en naar het binnenland, naar zowel Gent, Brussel als Antwerpen. West-Vlaanderen vraagt ook de inzet van het juiste treinmaterieel en een goede infrastructuur bij de stations om het comfort van de reizigers te verhogen. Er moet ook een betere afstemming komen met vervoersmaatschappij De Lijn. Daarvoor ijvert de Provincie voor een goed overleg met de betrokken lokale besturen.

Het vervoersplan van 2020 bouwt verder op dat van 2014. In dat plan staken enkele positieve zaken zoals een rechtstreekse verbinding in het weekend met de nationale luchthaven Brussels Airport vanuit Brugge en een betere aansluiting in Kortrijk voor wie van Poperinge naar Brugge wil, en omgekeerd. De NMBS kwam in 2014 tegemoet aan de stijgende vraag op grote assen tussen de centrumsteden en het binnenland, maar kon tegelijkertijd het aantal treinkilometers niet verhogen. West-Vlaanderen verloor zelfs enkele rechtstreekse piekuur- en weekendtreinen, een goede IC-verbinding tussen Brugge en Kortrijk en een uurdienst naar Brussel vanuit Kortrijk. Bovendien werden de rijtijden langer en werd oud of onaangepast treinmaterieel ingezet.

Bijlage: Motie vervoersplan NMBS 2020-2023 (PDF, 144 kB)