Provincie verdeelt opnieuw 10.000 zakjes gratis bloemenzaad

Image
Bij op een bloem

De actie past in de campagne ‘Laat het zoemen met bloemen’ en heeft als doel meer ‘bijenvriendelijke’ bloemen in West-Vlaanderen te doen groeien.

Gratis zakjes

De gratis zakjes bevatten een mengsel van zaden van éénjarige planten: ze groeien en bloeien in één jaar tijd en moeten ieder jaar heraangelegd worden. Elk zakje bevat 10 gram, goed voor ongeveer 5 m².

Het mengsel werd op maat samengesteld door de Provincie West-Vlaanderen en bevat soorten zoals goudsbloem, gewone klaproos en gele ganzenbloem.

Broodnodig voor bijen

Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Ze zijn nochtans erg nuttig en een onmisbare schakel in de natuur, denk maar aan de bestuiving. Eén van de oorzaken is het verdwijnen van bloemen met nectar in tuinen, bermen, weilanden en op akkers.

Met deze actie wil de Provincie mensen ervan bewust maken dat iedereen kan helpen aan oplossingen, elk op zijn eigen terrein.

Praktisch

Het bloemenzaad kan vanaf 15 maart besteld worden via de website www.west-vlaanderen.be/bijen.

Een gratis zakje kan ook afgehaald worden in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge en in de provinciale bezoekerscentra: Bulskampveld in Beernem, De Palingbeek in Ieper, De Gavers in Harelbeke, De Blankaart in Diksmuide, Duinpanne in De Panne en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist.

In totaal zijn er 10.000 zakjes beschikbaar. Per persoon kan maximaal één zakje bloemenmengsel besteld of afgehaald worden.