Provincie verdeelt 937.000 euro aan subsidies over 29 klimaatprojecten

shutterstock_72778993.jpg

Daarnaast verdeelde de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen ook 77.000 euro steun aan 14 gemeenten voor 19 lokale participatieve klimaatprojecten. Die steun past binnen het project ‘Gemeenten voor de toekomst.’

In totaal krijgen zo 29 klimaatprojecten samen 937.000 euro steun. Hiermee wil de Provincie verder streven naar een klimaatneutraal grondgebied op provinciaal niveau.

Lokale klimaatprojecten
Er werden dit jaar 24 projectaanvragen ingediend voor subsidie. Uiteindelijk ontvangen 10 projecten steun. De goedgekeurde projecten, 
die het sterkst scoorden op het vlak van CO2-reductie per euro, streven gezamenlijk naar een besparing van 514 ton CO2 per jaar.

Het gaat om projecten van Gemeente Anzegem, Stad Brugge, Stad Ieper, Stad Izegem, Stad Oostende, Gemeente Wingene, Gemeente Wevelgem, Vrij Basis- en Kleuterschool Kuurne, Bolwerk vzw, Vondels vzw.

De verschillende goedgekeurde projecten zetten onder meer in op het aansluiten op een warmtenet, relighting, duurzame renovaties, energiepositieve sporthal en delen van energie.

Traject ‘Gemeenten voor de toekomst’
De Provincie sloot in 2019 een samenwerkingsakkoord af met Bond Beter Leefmilieu onder de noemer ‘Gemeenten voor de toekomst’. Zo kunnen lokale besturen laagdrempelige concrete acties op touw zetten rond thema’s als mobiliteit, energie, voeding, groen, circulair en delend bouwen en wonen. De acties mogen minimaal 1.000 en maximaal 15.000 euro kosten.

Gemeenten kiezen een project en een deelorganisatie van Bond Beter Leefmilieu helpt hen op weg. Elk parcours wordt afgestemd op maat van het lokaal bestuur.

De goedgekeurde projecten gaan van de begeleiding voor autodelen in Brugge, Izegem, Langemark-Poelkapelle en Oostkamp tot het reduceren van voedselverlies in Deerlijk, Oudenburg en Roeselare. Ieper en Lo-Reninge zetten dan weer in op het besparen van energie bij bedrijven en verenigingen. Het voorzien van groen in de straat wordt opgestart in Blankenberge en Menen. Ook wordt weer volop ingezet op trage wegen, o.a. in Dentergem, Lo-Reninge, Torhout en Wervik. Een nieuw project hierbij is het ontharden van trage wegen dat wordt opgezet in Lo-Reninge en Wervik.

Er werden al 5 oproepen gelanceerd binnen ‘Gemeente voor de Toekomst’. Dat brengt de teller op 39 deelnemende gemeenten met 91 projecten.

De Provincie lanceert voor het traject “gemeente voor de toekomst” nog een oproep in het najaar 2022.

Als bijlage is een overzicht van de goedgekeurde projecten (met bedrag) terug te vinden.

[www.west-vlaanderen.be/klimaat]