Provincie stelt ‘Oe ist?’-workshops voor scholen voor

De workshop wordt gegeven door Arktos West-Vlaanderen vzw aan leerlingen van de eerste graad - tweede jaar STV (Sociale en Technische Vorming).

‘Oe ist?’-workshops voor scholen
De Provincie biedt vijf interactieve ‘Oe ist?’-workshops aan: ‘slam poetry met Brihang’, ‘versterken weerbaarheid’, ‘omgaan met genderidentiteit’, ‘online hulpverlening’ en ‘suïcidepreventie: signalen detecteren en bespreekbaar maken’. Voor de leerlingen is er keuze uit de eerste vier workshops. De workshop ‘suïcidepreventie: signalen detecteren en bespreekbaar maken’ is gericht naar leerkrachten.

West-Vlaamse scholen kunnen de gratis workshops aanvragen voor leerlingen uit alle graden van het secundair onderwijs. Elke leerling die deelneemt aan een workshop krijgt de exclusieve ‘Oe ist?’-pet.
Scholen die intekenen op minstens twee workshops mogen zich een ‘Oe ist?’-school noemen en ontvangen hiervoor een label. Dit label toont aan dat de school inspanningen levert om het thema ‘luisteren naar en praten met elkaar’ aan te kaarten bij hun leerlingen. De school ontvangt het label in de vorm van een ‘Oe ist?’-schoolbordje dat opgehangen kan worden in de school.

Via de website west-vlaanderen.be/oeist kunnen scholen zich nog steeds inschrijven voor een of meerdere workshops.

‘Oe ist?’
De zelfdodingscijfers in West-Vlaanderen liggen hoger dan in de andere Vlaamse provincies. Uit cijfers blijkt dat in 2014 245 West-Vlamingen op deze manier uit het leven stapten, omgerekend betekent dat 5 zelfdodingen per week. Onderzoek van de KU Leuven toont aan dat West-Vlamingen niet vaker suïcidale gedachten hebben, maar wel dat ze een lagere intentie hebben om hulp te zoeken voor psychische en emotionele problemen.

Met ‘Oe ist?’ wil de Provincie de West-Vlamingen aanzetten om op een betere manier te praten met en te luisteren naar elkaar. Voor de vele mensen die niet goed in hun vel zitten, is praten immers de eerste grote stap. Want een gesprek is een begin, maar wie echt diep zit, is op professionele hulp aangewezen.

In juni 2014 ging de campagne van start. In 2015 en 2016 focust de Provincie op jongeren. Zo werd onder andere een zomertoer langs West-Vlaamse festivals en kustevenementen georganiseerd. In 2017 mikt de Provincie op ontmoetingsplaatsen en scholen. Naast de workshops voor scholen verdeelt de Provincie pakketten aan ‘warme’ ontmoetingsplaatsen waarin onder andere het label ‘warm West-Vlaanderen’ en enkele ‘babbelstenen’ en bierkaartjes met inspiratie voor een goed gesprek zitten.

Meer info

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
[email protected] of 0800 20 021