Provincie start met campagne ‘Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn’ in provinciedomeinen

Hond aan de leiband

Met de campagne wil de Provincie baasjes motiveren om hun hond aan de lijn te houden. De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos.

Bescherm de natuur
De start van de campagne op de eerste lentedag geeft aan dat de natuur tijdens dit seizoen extra kwetsbaar is. Dieren zitten volop in het broedseizoen en veel van hen zijn met hun kroost op de grond te vinden: broedende vogels, reekalfjes, kleine zoogdieren …  Het geurspoor dat een hond achterlaat maakt ouderdieren angstig: ze blijven weg en het jong wordt aan zijn lot overgelaten. Er zijn nog altijd meldingen van doodgebeten dieren die konden voorkomen worden door de hond aan te lijnen.

Bescherm andere recreanten
‘Mijn hond is goed opgevoed’ is het meest gehoorde argument dat de bijzondere veldwachters krijgen. Hoe goed opgevoed ook, de hond blijft een dier en zijn gedrag is nooit 100% voorspelbaar. Hiervan getuigen de meldingen van bijtincidenten.

“De meeste baasjes van loslopende honden zijn zich niet bewust van de problemen dit kan veroorzaken. Met deze campagne willen we aantonen waar het fout kan lopen. Tijdens de extra controles gaan we niet alleen boetes uitdelen, we voorzien ook een kleine attentie voor baasjes met de hond netjes aan de lijn", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. 

Bescherm je hond
Loslopende honden zijn het snelst slachtoffer van tekenbeten of van vossenlintworm. Door de hond aan te lijnen, beschermt de eigenaar ook zijn eigen hond.

Extra controle
Tijdens de lentemaanden voeren de bijzondere veldwachters van de Provincie extra controle uit op loslopende honden. De nadruk ligt daarbij op informeren van de hondenbaasjes waarom het zo belangrijk is de hond aan te lijnen. 

Wie de hond al aanlijnt kan zich aan een kleine attentie verwachten in de vorm van een sleutelhanger. 

Hondenlosloopweides
Loslopen kan zeker nog. Hiervoor heeft de Provincie losloopweides aangelegd in provinciedomeinen Atlantikwall Raversyde (Oostende), Bulskampveld (Beernem), De Gavers (Harelbeke) en Fort van Beieren (Brugge). 

Meer informatie op www.west-vlaanderen.be/hondaandelijn