Provincie partner van Europees project ‘Atlantikwall Europe’

Image
Bunker op het strand

‘Atlantikwall Europe’ loopt van 28 november 2018 tot 30 juni 2020 en is een onderdeel van het Europees samenwerkingsproject ‘Creative Europe’. Dat project wil een netwerk opzetten tussen musea, herdenkingsplaatsen en andere partners in de landen die tijdens WO II deel uitmaakten van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall (België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen en de Kanaaleilanden).

Doel en activiteiten ‘Atlantikwall Europe’

AWE moet de Atlantikwall als belangrijk erfgoed van de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht brengen. Via gemeenschappelijke projecten wil AWE de huidige en toekomstige generaties bewust maken van de historische betekenis van dit erfgoed en haar betekenis binnen Europa’s toekomst. Daarom worden de komende jaren verschillende educatieve culturele activiteiten georganiseerd zoals een Europese ‘Bunkerdag’, een congres rond 75 jaar D-day, een conferentie over het erfgoed van de Atlantikwall, enz.

Eerder dit jaar werd binnen AWE het jongerenuitwisselingsproject ‘Off the Wall’ opgestart. Vlaamse en Franse jongeren verbleven een week aan de Belgische kust en werkten er op een creatieve manier rond het bouwen van muren, begrenzing, identiteit, oorlog en vrede, de Atlantikwall en ontheemding. Het project krijgt in juni 2019 een vervolg in Normandië, op het moment dat daar de invasie en de slag om Normandië worden herdacht.

Samenwerking

‘Atlantikwall Europe’ kadert in het ‘Creative Europe’-programma van de Europese Unie en in ‘het Europees jaar voor Cultureel Erfgoed 2018’. Naast de Provincie West-Vlaanderen werken ook de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall, de Vlaamse Landmaatschappij en la Fabrique de patrimoines en Normandie mee aan het project.

Meer info 

Kabinet gedeputeerde voor milieu, landschap en natuur, Guido Decorte
frederik.demeyer [at] west-vlaanderen.be of 050 40 31 50