Provincie organiseert op 9 juni derde Bunkerdag op zeventien locaties

Image
Bunker op het strand

Op deze Bunkerdag worden verschillende bunkers en bunkercomplexen langs de West-Vlaamse kust maar ook in het hinterland opengesteld voor het publiek. De meeste bunkers zijn doorgaans gesloten en openen nu de deuren voor een éénmalige inkijk.

Bunkerdag in Provinciedomein Raversyde

Het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust bevindt zich in het Provinciedomein Raversyde in Oostende. De toegang tot Atlantikwall Raversyde is tijdens de Bunkerdag gratis voor het ruime publiek. Uiteraard kan de gerestaureerde batterij Aachen worden bezocht. De nieuwe inrichting van het WOI-bunkercomplex geeft een uniek beeld op de Duitse kustverdedingslijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De batterij vormde een soort prototype bij de bouw van Hitler’s Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Gidsen geven ter plaatse uitleg en demonstreren ook het 3D-model dat gemaakt werd van de site. Ook Batterij Saltzwedel Neu uit de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken.

Op Bunkerdag opent ook de expositie ’44 – ’19 die de 75ste verjaardag van de bevrijding van België belicht aan de hand van de collectie van André Hast, en een foto-expo in het Natuurpark.

Op Bunkerdag wordt ook een exclusieve begeleide wandeling georganiseerd waarbij verborgen relicten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in het Natuurpark ontdekt kunnen worden, zoals de telefoonbunker en de eerste hulppost van de batterij Saltzwedel Neu, enkele vergeten bunkers van de Festungpioniere, overgroeide bunkers van de luchthavenverdediging en de bomvrije schuilplaats van de WOI-batterij Antwerpen. Hiervoor moet ingeschreven worden via [email protected] of 059 70 22 85

Zeventien locaties

Bunkerdag vindt plaats op zeventien locaties, vooral aan de kust, waar Hitler de Atlantikwall bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele blikvangers zijn:

  • Een geschutsbunker in Blankenberge die voor het eerst te bezoeken is.
  • De observatiebunker van een verdwenen spoorwegbatterij in Bredene, waar je met historische kijkers uit de Tweede Wereldoorlog de horizon kunt afschuimen
  • De unieke luchtafweerbatterij De Halve Maan op de Oosteroever in Oostende.
  • Een bijzondere commandobunker uit de Koude Oorlog in De Panne.
  • Daarnaast kun je aan de kust nog terecht op andere locaties in Oostende, De Panne, Knokke-Heist, Middelkerke en Koksijde.

Ook in het hinterland zijn er locaties. In Damme wordt de Hollandstellung uit de Eerste Wereldoorlog belicht en in Zedelgem wordt het voormalige munitiedepot en het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld opengesteld. Er is zelfs een locatie in Oost-Vlaanderen, in Adegem, waar een toeristisch treintje verschillende stellingen aandoet.

Bunkerdag in Europa

Bunkerdag is oorspronkelijk een Nederlands initiatief en was op 25 mei al aan zijn zevende editie toe.

Bovendien maakt Bunkerdag sinds 2018 deel uit van het Europees Creative Europe-project ‘Atlantikwall Europe’. Dit jaar stellen, naast Nederland en België, ook Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Jersey en Guernesey bunkers open. De komende jaren wordt samen met deze landen verder gewerkt aan een ‘Europese Bunkerdag’.