Provincie organiseert infomarkt over rustzone langs Frontzate

Image

In zo’n zone staat de natuur centraal en krijgt die een recreatieve invulling met picknickbanken en speelelementen. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meerdere van die rustzones worden gerealiseerd langs die groene fietsas. Het voorontwerp wordt donderdag 30 januari toegelicht op een infomarkt in Diksmuide.

Plannen

Over het volledige traject van de Frontzate, tussen Nieuwpoort en Diksmuide, worden tussen eind 2020 en begin 2021 de kruispunten heringericht. Daarnaast legt de Provincie ook rustzones aan. Kaaskerke is als eerste aan de beurt.

Enerzijds komt er een rust- en picknickzone, met picknickbanken en enkele fietsbeugels. De groeninrichting in die zone bestaat uit hoogstamfruitbomen, een bloemenweide en een poel.

Anderzijds zal het buurtparkje achter de Sint-Bartholomeuskerk, eigendom van de stad Diksmuide, opgewaardeerd worden, onder meer met enkele avontuurlijke spelprikkels zoals een glijbaan, stapstenen en balanceerstammen.

De derde zone is de oude spoorwegberm Adinkerke-Gent. Het is de ambitie die deels zichtbaar te maken en in te richten als een recreatief wandelpad van ongeveer een halve kilometer lang. Dat nieuwe graspad op de spoorlijn moet dienen als groenbuffer door de aanplant van knotwilgen richting het industriepark. Enkele doorgangen zorgen voor een aansluiting op het buurtparkje en de rust- en picknickzone.

Infomarkt

Op de infomarkt stelt de Provincie de plannen voor. Ze neemt de bemerkingen van de omwonenden mee bij de opmaak van het definitief inrichtingsplan. In het najaar van 2020 moeten de werken starten. In het voorjaar 2021 zou de eerste natuurlijk ingerichte rustzone langs de Frontzate een feit moeten zijn.

Domeinen en groene assen

De Provincie beheert vandaag over twintig provinciedomeinen, waaronder negen Groene assen, die voor het publiek opengesteld zijn. De provinciedomeinen bieden de bezoekers rust, natuur en ontspanning. De Groene assen ontsluiten het West-Vlaamse platteland voor fietsers en wandelaars.
Naast de Frontzate beschikt de Provincie West-Vlaanderen nog over acht andere Groene assen: Groene 62, Vloethemveldzate, Stroroute, Kezelbergroute, Trimaarzate, Vrijbosroute, Guldenspoorpad en Abdijenroute.

Bekijk de ontwerpplannen van het rustpunt Frontzate in Kaaskerke (PDF, 7 Mb)