Provincie opent vernieuwd bezoekerscentrum Duinpanne (De Panne)

Image

Het centrum, dat vroeger gekend was als ‘De Nachtegaal’, ligt midden in het duinenlandschap en staat volledig in het teken van de zee, het strand en de duinen.

Omschrijving werken

Begin 2018 sloot het bezoekerscentrum de deuren voor een grondige renovatie. Die droeg bij aan een nieuw uitbatingsconcept. Er werd een nieuwe open tentoonstellingsruimte gemaakt en ook de infobalie, de shop en de cafetaria werden vernieuwd. Een nieuw hellend vlak brengt mindervalide bezoekers tot op de tweede verdieping. Om meer transparantie te creëren, werden enkele binnenmuren vervangen door een grote glazen wand.

De totale kostprijs voor deze werken bedraagt zo’n 600.000 euro, inclusief btw.

Eerste tijdelijke tentoonstelling in nieuw bezoekerscentrum

Op donderdag 25 oktober opent de Provincie de eerste tijdelijke tentoonstelling in het nieuwe bezoekerscentrum Duinpanne: ‘Wier Algemeen’.

De tentoonstelling geeft informatie over de biotoop, de samenstelling en het leven van verschillende zeewieren en algen. Daarnaast komen bezoekers er meer te weten over de toepassingen van zeewier. Deskundigen voorspellen dat zeewier steeds vaker als superfood aanzien zal worden en aan populariteit zal winnen in de keuken.

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum en loopt tot en met zondag 21 april 2019.

Nieuwe expo over kustnatuur

In de zomer van 2019 krijgt Duinpanne een nieuwe permanente expo waarin de kustnatuur centraal zal staan. Zeeklassen en andere bezoekers zullen er kunnen bijleren over de zeebodem, zandbanken, de biodiversiteit, de vervuiling van de Noordzee en tal van andere thema’s. Deze onderwerpen zullen de komende jaren de rode draad vormen doorheen de werking van het bezoekerscentrum. Zo worden er rond deze thema’s nieuwe educatieve pakketten ontwikkeld en publieksactiviteiten georganiseerd.

www.west-vlaanderen.be/duinpanne

Meer info

kabinet gedeputeerde voor milieu, landschap en natuur, Guido Decorte
[email protected] of 050 40 31 50