Provincie opent nieuwe rust- en picknickzone aan Schellemolen in Damme

Schellemolen

Deze kleine groene oase langs de Damse Vaart kreeg nieuw meubilair en is nu een van de zeven rust- en picknickplaatsen langs het traject. 

"Dit rustpunt past perfect in de visie van 'Damme geeft tijd' waarbij we inzetten op onthaasten", zegt burgemeester Joachim Coens. "We stimuleren ontmoeting en ontdekking. De picknickplek is ideaal om ervaringen te delen en dat allemaal in de schaduw van de Damse Schellemolen, een publiek toegankelijk ankerpunt in onze omgeving."

Schellemolen
De Schellemolen werd in 1867 gebouwd op de plaats waar een houten molen eeuwenlang stond en bleef in gebruik tot in 1963.  In 1971 werd hij gekocht door de provincie West-Vlaanderen die hem daarna in ere herstelde via een grondige restauratie. Sindsdien draaien ‘s zomers de wieken weer in de wind. De molen is een beschermd monument sinds 1975. Eind dit jaar start de Provincie met nieuwe restauratiewerken aan de molen. 

Provinciedomein Damse Vaart
De Provincie is verantwoordelijk voor het beheer van de volledige linkeroever (Noorweegse Kaai, Damse Vaart-West en Damse Vaart-Noord). Het domein strekt zich uit over 15 kilometer tussen Brugge en Sluis. 

Op dit moment werkt de Provincie aan een nieuw onthaalpunt voor het provinciedomein Damse Vaart ter hoogte van de Dam en het kruispunt met de Jules Van Praetstraat. Deze zou eind dit jaar af moeten zijn. 

"Deze legislatuur investeren we ruim 2.000.000 euro in het provinciedomein Damse Vaart", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. "Driekwart daarvan gaat naar comfort voor de gebruikers van het jaagpad (heraanleg van de asfaltweg) en naar het onthaal van de bezoekers (herinrichting van het onthaalplein). Ook de Schellemolen kreeg een update dankzij herstel van het binnenwerk en van de houten kapconstructie."

Recent werd ook het volledige jaagpad tussen de Dam en de Fortbekeweg in asfalt heraangelegd. Omwille van de selectie van het jaagpad als fietssnelweg werd hierbij fietscomfort voorop gezet.