Provincie ontwikkelt 'dode hoek'-stickers voor vrachtwagens

Provincie ontwikkelt 'dode hoek'-stickers voor vrachtwagens

De sticker wijst andere weggebruikers op de gevaren van het inhalen van een vrachtwagen.

Chauffeurs die de sticker achteraan op de oplegger van hun vrachtwagen kleven, geven op die manier duidelijk de boodschap mee om op voldoende afstand te blijven van de vrachtwagen.

Vrachtwagenchauffeurs en transportfirma’s kunnen de stickers bestellen via de website www.letopvoordedodehoek.be.
De stickers werden op A3-formaat ontwikkeld. Voor de actie trok de Provincie 1.900 euro uit.

Er werden 5.000 exemplaren voorzien. 2.000 exemplaren gingen al de deur uit na een mailing naar de transportfirma’s. 120 bedrijven vroegen de stickers aan tot nu toe.

Gratis folders met tips en gratis lespakket via de website
Deze stickeractie past volledig in de preventiecampagne over de dode hoek bij vrachtwagens die de Provincie al jarenlang voert.

Zo verdeelt ze onder andere folders met tips voor vrachtwagenchauffeurs en voor fietsers zorgt ze voor didactisch materiaal voor scholen op de website (onder andere videofragmenten).

Scholen en andere organisaties kunnen via de website ook het zeil die de dode hoek bij vrachtwagens voorstelt, lenen voor een les over de dode hoek.

Dode hoek
De dode hoek is de zone naast de vrachtwagen waar de chauffeur je niet kan zien. Ondanks de verplichte technische hulpmiddelen voor de vrachtwagens, zijn er nog steeds fatale ongevallen. Het gaat vooral om fietsers die zich in deze dode hoek bevonden en onder de wielen van de vrachtwagen komen als de vrachtwagen een manoeuvre uitvoert of rechts afslaat.

www.letopvoordedodehoek.be

Meer info
gedeputeerde voor mobiliteit en weginfrastructuur, Franky De Block
[email protected] of 050 40 73 33