Provincie neemt voortouw in kandidatuur voor landschapsparken Zwinstreek, Bulskampveld en Westhoek

Bulskampveld - 2017 - Kruidenapplicatie

Dat de Provincie die taak zou opnemen werd beslist op de deputatiezitting van donderdag 26 augustus. Sinds dinsdag 14 september is duidelijk dat de drie (deels) West-Vlaamse regio’s voor de erkenning willen gaan.

De oproep van Vlaanderen
De Vlaamse overheid lanceerde op 19 april 2021 een oproep voor Vlaamse Landschapsparken. In een landschapspark gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand. De ambities voor het gebied staan hierbij voorop. Het zijn de partners zelf die de ambities formuleren en een coalitie vormen om deze ambities daadwerkelijk te realiseren.

Provincie coördineert
De Provincie neemt, na nauw overleg met alle partners, een coördinerende functie op in de kandidaatstelling. De Provincie beschouwt het als een beginpunt om van daaruit in een specifiek gebied de verdediging en versterking van landschap, landbouw en biodiversiteit voorop te plaatsen.

Ook voor de Provincie blijft het ontbreken van een decretaal kader een pijnpunt. Maar er werd met de lokale besturen besloten om proactief te ageren op de oproep van Vlaanderen en het traject samen te bewandelen

Landschapspark Bulskampveld
De kandidatuur voor het Bulskampveld omvat een oppervlakte van 10.713 hectare over 5 betrokken besturen (Oostkamp, Beernem, Wingene en Ruiselede met de steun van Stad Brugge). Het gebied bestaat uit 78% open ruimte, 36% erfgoed en 28% natuur. De ambitie is hier om de landschappelijke identiteit te versterken en te werken aan een toekomstbestendig landbouwlandschap.

In de toekomst kan de perimeter van het landschapspark uitgebreid worden, indien voldoende draagvlak.

Landschapspark Zwinstreek
Het landschapspark Zwinstreek is grensoverschrijdend met een oppervlakte van 45.311 hectare, waarvan 21.881 hectare in Vlaanderen. Het omvat 6 lokale besturen, waarvan 3 West-Vlaamse (Knokke-Heist, Damme en Brugge), 2 Oost-Vlaamse (Maldegem en Sint-Laureins) en één in Zeeuws-Vlaanderen in Nederland (Sluis).

De troeven van het landschapspark zijn musea, zandstranden, het Zwin Natuur Park en 650km2 aan ongerept hinterland. Een van de voornaamste ambities is hier om de Zwinstreek beter op de kaart te zetten als toeristisch-recreatieve bestemming.

Landschapspark Westhoek
Het voorgestelde landschapspark omhelst een regio van 61.448 hectare, met 14 betrokken lokale besturen (De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke). Het gebied herbergt heel wat erfgoed omtrent WO I en telt een mozaïek aan landschappen. Alle partners zijn ook vertegenwoordigd in het bestaande Regionaal Landschap Westhoek.

Vervolgtraject
Kandidaturen konden nog tot 15 september ingediend worden bij de Vlaamse overheid. In maart 2022 kiest een internationale jury 7 kandidaten. Deze krijgen gedurende 1 jaar de tijd om een masterplan voor 20 jaar, een operationeel plan voor de eerste 5 jaar en een gebiedsbiografie op te maken. Uit deze kandidaten krijgen er uiteindelijk 3 effectief het label van Vlaams Landschapspark. Hieraan is een financiering verbonden van 613.000 euro per jaar voor de komende 20 jaar.