Provincie neemt met verschillende activiteiten aan 23ste Erfgoeddag deel

Tijdens Erfgoedweek voorziet de Provincie ook een aanbod voor scholen. 

Provinciaal Hof in Brugge
De restauratiewerken aan het neogotische Provinciaal Hof in Brugge zijn volop aan de gang. Het interieur werd rijkelijk voorzien van dieren in de wapenschilden, glasramen, beelden, schilderijen... Aan de hand van deze elementen voorzien de gidsen een rondleiding.  De rondleiding duurt maximum één uur en is mogelijk op zaterdag 22 april (enkel in de namiddag) en zondag 23 april (voor- en namiddag). Een unieke kans om het gebouw nog eens te zien voor de grote heropening in 2024. Een tijdsslot reserveren is nodig.

De expo Hof der Dingen krijgt intussen stilaan vorm. Tijdens deze ‘beestige’ editie van Erfgoeddag maken bezoekers al eens kennis met de objecten gelinkt aan dieren. Dit parcours van voorwerpen zal vanaf volgend jaar de regio West-Vlaanderen en de West-Vlaming illustreren. Er is ook een wedstrijd aan gekoppeld, met prijzen zoals tickets voor het Zwin Natuurpark of bezoekerscentrum Duinpanne.

Ontdek de ‘beesten’ van het provinciaal archief in Brugge
Duik op zondag 23 april in de geschiedenis van boerderijdieren in het provinciaal archief in Brugge. Bezichtig affiches van prijskampen, blader door registers over rundvee, paarden en schapen, bestudeer diverse penningen en verken documenten over landbouwdieren.

Terwijl de (groot)ouders een boeiende rondleiding krijgen in het archief, kunnen kinderen van 7 tot 14 jaar aan het werk. Met oliepastel en ecoline creëren de kinderen een schilderwerk, waarbij de koe en het paard centraal staan. In kalligrafie op kinderniveau wordt een stukje zelfgemaakte poëzie toegevoegd. Zo krijgen ze een prachtige poëzieposter als resultaat. De workshops worden begeleid door artiest Charlotte Schelfthout van kinderatelier Tralali Tralala. Er zijn 3 sessies voorzien: om 9 uur, om 11 uur en om 14 uur. 

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende
Op Erfgoeddag kunnen bezoekers het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende gratis bezoeken. Ze ontdekken er meer over de dieren die er wonen, zoals de vleermuis of de eikelmuis. Families kunnen ook deelnemen aan een de zoektocht ‘Speurneuzen op de Antlantikwall’. Voor gezinnen met tieners tussen 12 en 18 jaar is er de escape game ‘Escape Enigma’, waarbij ze het domein leren kennen aan de hand van raadsels en puzzels. 

Aanbod voor scholen tijdens Erfgoedweek
In de week voor en na Erfgoeddag zijn er heel wat activiteiten voor scholen. Zo krijgen er een aantal klassen bezoek van ‘Erfgoedklasbak’ Sofie die de leerlingen meer vertelt over de rijke geschiedenis van het Provinciaal Hof in Brugge en haar omgeving. 
 

In Hoeke neemt molenaar de klassen van het secundair mee in de wereld van molens. De klassen kunnen de windmolen ook zelf gaan bezoeken. 
 

Scholen kunnen ook gebruik maken van de gloednieuwe fietstocht ‘Landscape Voices’. Aan de hand van een interactieve tocht ontdekken ze het landschap van WO I. Op verschillende stopplaatsen krijgen ze dilemma’s voorgeschoteld. Deze fietstocht is gericht op leerlingen vanaf de tweede graad secundair onderwijs. 

Het volledige programma bekijken en inschrijven voor activiteiten kan via de website www.west-vlaanderen.be/erfgoeddag