Ook de Provincie West-Vlaanderen neemt deel, met activiteiten op drie locaties: het Provinciaal Hof in Brugge, de site Ter Doest in Lissewege en het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende.
Provinciaal Hof in Brugge
Op de Brugse Markt kunnen bezoekers op zaterdag 10 of zondag 11 september een kijkje nemen binnen in het Provinciaal Hof. De restauratiewerken zijn volop bezig in dit neogotische complex. Een gids neemt bezoekers in groepen mee in het gebouw en vertelt hen meer over de lopende werken en de toekomstige bestemming naar een open huis. Een plaats reserveren op voorhand is wel nodig en kan via de website www.provinciaalhof.be.
Een blik achter de schermen: https://youtu.be/KTLs1tLklGw
Site Ter Doest in Lissewege
Op zondag 11 september kunnen bezoekers op de site Ter Doest in Lissewege heel wat bijleren over de voormalige abdij van Ter Doest. Onderzoek toonde aan dat de sporen van de oude abdij nog duidelijk te zien zijn op digitale beelden. Bezoekers kunnen deze sporen zelf ontdekken op het terrein of virtueel via dronebeelden. In de monumentale middeleeuwse schuur geven monumentenwachters een demonstratie van hun werking met toelichting over de constructie van de schuur. Tegelijk kunnen kinderen zich uitleven in een doolhofspel op het terrein of hun kansen wagen om junior-monumentenwachter te worden in een afdaling op een stelling in de schuur.
In Lissewege zelf staan er heel wat activiteiten op het programma. De monumentenwachters bouwkunde geven een demo met een afdaling vanop de toren van de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk. In de kerk wordt er toelichting gegeven over het onderhoud van de kunstwerken en kinderen kunnen er deelnemen aan een spel. Met de vernieuwde ErfgoedApp kunnen bezoekers de omgeving van Lissewege virtueel ontdekken.
Provinciedomein Raversyde Atlantikwall in Oostende
Op zondag 11 september is een bezoek aan provinciedomein Raversyde Atlantikwall in Oostende gratis. Gidsen geven doorlopend uitleg en families. In het middeleeuwse dorp anno 1465 ontdekt men hoe men duurzaam leefde in de middeleeuwen en hoe oude technologie onze duurzaamheid kan inspireren terwijl men in de kruidentuin leert over eetbare planten en kruiden.
Op een vertelwandeling op de Atlantikwall ontmoeten bezoekers 5 personages die hen meer vertellen hoe ze kunnen overleven met weinig middelen in oorlogstijden. Zowel voeding, recuperatiemateriaal, duurzaam en degelijk materiaal, als energievoorziening komen aan bod. Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop met een zaadbom of aan een bunkersafari per fiets langs verborgen natuurparels in de omgeving.
Reserveren voor de activiteiten en alle informatie via www.west-vlaanderen.be/openmonumentendag