Provincie neemt met drie activiteiten deel aan Open Monumentendag 2021

Restauratie Provinciaal Hof

Ook de Provincie West-Vlaanderen neemt deel met twee provinciale locaties, waaronder het Provinciaal Hof in Brugge en het provinciaal domein Raversyde in Oostende. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten in de wijk Stene in Oostende.

Provinciaal Hof in Brugge
Op de Brugse Markt kunnen bezoekers op zaterdag 11 of zondag 12 september een kijkje nemen achter het enorme werfdoek van het Provinciaal Hof. De restauratiewerken zijn volop bezig aan dit neogotische complex. Een gids neemt bezoekers in groepen van 12 personen mee in het gebouw en vertelt hen meer over de lopende werken en de toekomstige bestemming naar een open huis. Een plaats reserveren op voorhand is wel nodig en kan via de website www.provinciaalhof.be.

De wijk Stene in Oostende
Op zondag 12 september komt Monumentenwacht West-Vlaanderen naar de wijk Stene in Oostende. In de wijk komen erfgoed en natuur samen met een authentiek dorpskarakter. Bezoekers kunnen, aansluitend op de lezing ‘De ridder van de Sint-Annakerk’, in de Sint-Annakerk kennismaken met met de knepen van het vak van een interieurwachter.

Kunsthistorica Anne-Mie Havermans neemt bezoekers vervolgens mee naar het kerkhof, waar er meer verteld wordt over funerair erfgoed en de waarde ervan. Een monumentenwachter geeft meer uitleg over hoe een kerkhof geïnspecteerd wordt.

Bezoekers kunnen ook zelf het dorp ontdekken met de smartphone via de erfgoedapp. Tenslotte kunnen kinderen afdalen van de molen van Stene zoals een echte monumentenwachter.

De activiteiten vinden plaats tussen 9.30 en 11.30 uur en tussen 13 en 17 uur.

Provinciedomein Raversyde in Oostende
Op zondag 12 september is een bezoek aan Raversyde Antlatikwall gratis. Gidsen geven doorlopend uitleg en families kunnen deelnemen aan een rondleiding in Batterij Aachen, met een tas vol objecten uit die tijd. Deze speelse rondleiding is op maat gemaakt van families met kinderen vanaf 6 jaar.

Bezoekers kunnen een gepersonaliseerde affiche laten drukken voor een wereld zonder uitsluiting, racisme of homofobie. In de huizen van Walraversijde in ANNO 1465 komen de middeleeuwen weer tot leven. In het bijhorende bezoekerscentrum staat Campo Cobertizo opgesteld, een Spaans kamp van de vzw Horizon Educatief, waar activiteiten zoals katapultschieten, marcheren en volksspelen op het programma staan. De activiteiten vinden plaats van 10 tot 18 uur.

Reserveren voor de activiteiten en alle informatie via www.west-vlaanderen.be/openmonumentendag